Județul Bihor va fi reprezentat la ediţia din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina de Ansamblul „Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură Beiuș. Cea mai iubită sărbătoare a moţilor va avea loc în perioada 21-22 iulie.

 

Ansamblul folcloric „Muguri și Mlădițe de Tezaur”, condus de Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, va reprezenta, pentru a patra oară, județul Bihor la această manifestare tradițională. Cei aproximativ 25 de soliști și dansatori vor prezenta cântece și dansuri, specifice zonei Beiușului.

Ansamblul este instruit de Lucian Ionuț Soran, profesor coregraf-dansuri, iar muzical, de Florin Mariș-Hinsu, profesor de canto. Ansamblul s-a înfiinţat în anul 2004, la inițiativa prof. Anca Banda, iar în prezent reunește în jur de 40 de membri. De-a lungul timpului, artiștii au susţinut numeroase spectacole în ţară, dar şi în străinătate, bucurându-se de succes. Ansamblul din Beiuș va evolua duminică, 22 iulie, de la ora 11.00, pe scena amplasată pe muntele Găina.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este menţionat pentru prima dată în anul 1816, desfăşurându-se, în fiecare an, în cel mai apropiat weekend de ziua de 20 a lunii iulie. Sărbătoarea reuneşte formaţii artistice din Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor şi Arad, precum şi din alte judeţe ale ţării, realizând un adevărat festival al cântecului, jocului, tradiţiilor şi datinilor strămoşeşti.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber din România. Manifestarea se desfăşoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte, în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc, de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Astăzi, Târgul de Fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară.