Bihorenii, invitați să vină cu propuneri - Proiectul noii legi a pensiilor
Proiectul Legii pensiilor publice a fost prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de către Szarka Arpad, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor.
„Scopul principal al proiectului de lege privind sistemul public de pensii este cel al eliminării inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii și al creșterii pensiilor prin legarea mai directă a beneficiilor de contribuțiile de asigurări sociale”, a spus Szarka Arpad, ieri, în deschiderea conferinței de presă, adăugând că proiectul de lege definește pentru prima dată calitatea de pensionar ca fiind: „persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi nevăzătorii care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare.”
În continuare, directorul CJP Bihor a prezentat câteva aspecte legate de stagiul de cotizare. Prin urmare, constituie stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii: perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat contribuție de asigurări sociale; perioada de la data de 1 aprilie 2001 până la data intrării în vigoare a prezentei legi, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii; timpul util la pensie realizat de agricultori și durata de asigurare, în condiţiile reglementate de legislaţia privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, anterioară datei de 1 aprilie 2001.
Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.
„Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani”, a menționat Szarka Arpad.
Pe de altă parte, în proiectul noii legi, reglementările referitoare la contractul de asigurare socială facultativă vizează, printre altele, categoriile de persoane care pot cumpăra vechime în muncă pe o perioadă de maximum cinci ani, la alegere din perioade diferite, anterioare încheierii contractului, în care nu au desfășurat activități profesionale.
„Plata se poate face în rate, dar nu mai târziu de un an de la încheierea contractului. În cazul neplății integrale, stagiul de cotizare se valorifică proporțional cu suma plătită”, a precizat directorul CJP Bihor, adăugând că venitul la care se poate asigura facultativ este cel puțin câștigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat.
„Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte”, a subliniat, printre altele, Szarka Arpad.
Acesta a precizat că în prezent există cinci categorii de pensii: pensia pentru limită de vârstă; pensia anticipată; pensia anticipată parțială; pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
„Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă”, a specificat reprezentantul Casei de Pensii Bihor. Concret, persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În același timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate.
O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu șase ani. Începând cu al patru-lea copil se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil.
O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee.
Referitor la formula de calcul a pensiilor, proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. Valoarea Punctului de Referință va fi de 75 de lei în anul 2021. El a fost determinat prin împărțirea valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise fie în scris, pe adresa Casei Județene de Pensii Bihor, str. Dunărea nr. 6, fie prin sistem electronic, la adresa de e-mail: mail@cjpensiibihor.ro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.