Beiușenii s-au aflat în mijlocul tuturor evenimentelor majore care au marcat istoria modernă a națiunii noastre, de la Revoluția pașoptistă și până la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Chiar și Unirea Principatelor, eveniment ce s-a desfășurat dincolo de Carpați, a fost salutată de beiușeni, aceștia văzând înfăptuirea muntenilor și moldovenilor ca pe un pas spre făurirea statului național unitar român.

Bucuriei beiușenilor din acel an de grație 1859 i-a dat glas profesorul Gheorghe Marchișiu, de la gimnaziul vulcanian, care, la 30 martie, trimitea o scrisoare jurnalului bucureștean Naționalul” în care dezvăluia viața grea a românilor bihoreni, procesul de deznaționalizare la care erau supuși prin interdicția folosirii limbii materne și prin lipsirea de drepturi politice. Mai mult, profesorul Marchișiu scrisese și o poezie dedicată Unirii Principatelor, al cărui titlu este Un glas de peste Carpați” și pe care, de teama represiunilor regimului habsburgic, o voia publicată sub pseudonimul G. Pagânul.

Marți, 24 Ianuarie la festivitatea dedicată celei de-a 164-a aniversări a Unirii Principatelor, eveniment care a avut loc la Monumentul Martirilor Beiușului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, au participat deputatul Janos Kiss, primarul Gabriel Popa, unii consilieri locali, comandantul unității militare locale, căpitanul Ioan Pașcu, comisarul Traian Sabău, comandantul Poliției Beiuș, locotenent-colonelul Mihai Smeu, comandantul Detașamentului de Jandarmi Beiuș, maiorul Alin Stanciu, comandantul Secției de Pompieri din municipiu, Marcel Burz, șeful Poliției Locale, Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Anca Banda, referent cultural la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, Viorel Ianc, președintele Asociației Avram Iancu Beiuș, cadre militare în rezervă și retragere, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice din urbe.

Manifestarea aniversară a început cu intonarea Imnului Național și a continuat cu ceremonia religioasă ținută, în premieră după mai bine de un deceniu, de un sobor de preoți ortodocși și greco-catolici în frunte cu protopopii Marian-Vasile Popa, respectiv Zorel Zima.

Apoi, primarul Gabriel Popa a rostit un vibrant discurs în care a reliefat importanța actului din ianuarie 1859 pentru evoluția națiunii române, iar Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș a prezentat un scurt moment artistic dedicat Zilei Unirii Principatelor.

La final, cei prezenți au depus o coroană de flori la Monumentul Martirilor Beiușului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, după care s-au prins în tradiționala Horă a Unirii.