În 1995, Consiliului Local a stabilit ca 19 Aprilie să fie Ziua Municipiului Beiuș. De atunci, a devenit o tradiție ca la 19 Aprilie beiușenii să aniverseze cel mai important moment din istoria contemporană a urbei: eliberarea de sub vremelnica stăpânire străină. Chiar și după 102 ani, recunoștința beiușenilor față de jertfa de sânge a bravei armate române, care, la 19 aprilie 1919, elibera urbea de pe Crișul Negru, a rămas la fel de vie. În primăvara acelui an de grație, regimentele 9 Vânători și „Horea-Beiuș”, conduse de colonelul Gheorghe Rasoviceanu, curățau Depresiunea Beiușului de rămășițele bolșevizate ale defunctei armate ungare. Populația îi aștepta, cu înfrigurare, pe eliberatori, la intrarea în urbe, armata română fiind întâmpinată de Traian Pinteru, secretar al Consiliului Național Român Beiuș și de profesorul Vasile Ștefănică, directorul liceului, cei doi rostind înflăcărate discursuri.

În drumul lor spre Budapesta, cele două regimente au celebrat Sfintele Paști la Beiuș, unde protopopul ortodox Petru E. Papp a săvârșit Sfânta Slujbă a Învierii, ajutat de preotul Moise Popoviciu și de părintele Gheorghe Cotenescu, de la Regimentul 9 Vânători.
După mai bine de un secol, în contextul pandemiei de coronavirus, tradiționala festivitate dedicată aniversării eliberării Beiușului a avut loc într-o formă relativ restrânsă, la invitația primarului Gabriel Popa și a viceprimarului Dragoș Balog răspunzând prefectul Dumitru Țiplea, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean, Cornel Popa, Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș, unii consilieri județeni și câțiva primari din zonă. Alături de aceștia, la eveniment au mai participat consilierii locali beiușeni și reprezentanții mai multor instituții, printre care i-am remarcat pe: căpitanul Ioan Pașcu, șeful de stat major al Unității Militare Beiuș, comisarul Traian Sabău și subcomisarul Călin Bar, comandantul, respectiv adjunctul comandantului Poliției Beiuș, locotenent-colonelul Mihai Zmeu, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi, maiorul Alin Stanciu, comandantul secției locale de pompieri și Tăsică Bursașiu, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Festivitatea de luni, 19 aprilie, s-a desfășurat pe platoul din fața Monumentului Martirilor Bihorului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș și a început, firește, cu intonarea Imnului național, după care profesorul de istorie Dan Ispas a evocat un aspect mai puțin abordat al evenimentelor din urmă cu mai bine de un secol, și anume colaborarea dintre locuitorii urbei, indiferent de apartenența lor etnică sau religioasă. Vorbitorul a subliniat rolul pe care organele locale – cele două consilii naționale, român și maghiar, precum și Garda Națională română – l-au avut în menținerea unui climat cât mai aproape de normalitate într-o perioadă atât de frământată.
Deoarece Ziua Municipiului Beiuș este și un moment de bilanț, primarul Gabriel Popa a enumerat realizările primelor luni de mandat și a prezentat principalele proiecte ce vor asigura dezvoltarea durabilă a comunității beiușene.
Pentru respectarea normelor de distanțare socială și combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus, festivitatea a fost mai scurtă ca de obicei, după cele două alocuțiuni urmând numai ceremonia religioasă și depunerea coroanelor de flori, fără a mai avea loc tradiționalul spectacol aniversar.