Două spații urbane din Oradea vor fi regenerate cu implicarea locuitorilor, folosind în premieră conceptul de dezvoltare co-urbană. Cetățenii din Velența, de la intersecția străzilor Eftimie Murgu și Someșului și cei din Rogerius, zona delimitată de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei și Sovata sunt invitați să se implice.

Primăria Oradea a inițiat realizarea studiilor de fezabilitate pentru regenerarea și refuncționalizarea a două spații urbane din Oradea: fosta piață agroalimentară Velența, de la intersecția străzilor Eftimie Murgu și Someșului, respectiv în cartierul Rogerius, zona delimitată de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei și Sovata, folosind conceptul de dezvoltare co-urbană. Toți locuitorii din zonele respective, dar și cei care sunt interesați de regenerarea urbană și procese participative, sunt invitați la seminarii de design, care vor include prezentări, discuții, teme de grup și ședințe de mediere.

Conceptul de dezvoltare co-urbană prevede refacerea spaţiilor urbane neglijate împreună cu locuitorii, folosind funcţiuni alese de aceştia dintr-un număr de categorii propuse. Rezultatul este ca spațiile respective vor fi reamenajate ca spații verzi multifuncționale ce vor deveni un centru al comunităților locale adiacente. Astfel, se asigură că proiectul va corespunde nevoilor și dorințelor locatarilor și va contribui la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Din motive organizatorice, întâlnirile pentru Cartierul Velența nu vor putea avea loc sâmbăta dimineața într-o sală, ele urmând să aibă loc marți, 25 septembrie, miercuri, 26 septembrie, şi joi, 27 septembrie după-amiaza, de la ora 18.00, la Sala de Evenimente „Boema Events”, la parter - str. Calea Clujului nr. 113, intrarea dinspre str. Grădinarilor; sâmbătă - 29 septembrie - în aer liber în Piața Velența, dacă timpul este favorabil, de la ora 11.00.

Întâlnirile cu cetăţenii pentru cartierul Rogerius vor avea loc miercuri - 3 octombrie, joi - 4 octombrie, miercuri - 10 octombrie, după-amiaza, de la ora 18.00, la Sala Festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” , situată pe str. Aluminei nr. 88, intrarea dinspre str. Sovata; sâmbătă - 6 octombrie, dimineața, de la ora 11.00, aceeași locație.

Toți locuitorii din zonele respective, dar și cei care sunt interesați de regenerarea urbană și procese participative sunt invitați la aceste seminarii. O prezentare a concluziilor rezultate din aceste seminarii participative va fi făcută în intervalul 11-16 octombrie.

Rezultatul final va fi compus din studii de fezabilitate și proiecte tehnice de arhitectură care vor conține soluțiile alese în urma seminariilor și care vor fi folosite de autoritățile locale în vederea lucrărilor de implementare.

Studiile de fezabilitate și proiectele tehnice de arhitectură în valoare de 120.000 lei vor fi realizate de către firma Urban Ascension din București. Mai multe informații despre dezvoltarea urbană sustenabilă prin design participativ, despre cele două amplasamente, dar și despre autorul proiectului puteți găsi pe www.urban-ascension.com.