În aceste zile, şi-au făcut apariţia și în Oradea tradiţionalele nuielușe de Moş Nicolae, cu oameni de zăpadă, moși, steluțe sau ursuleți. Chiar dacă preţurile produselor sunt pentru toate buzunarele, comercianţii se plâng că vânzările merg slab.

Numărul comercianților care vând nuielușe pe Pietonală a scăzut de la an la an, cel mai probabil pentru că supermarketurile sunt invadate în această perioadă de tradiționalele bețe de Moș Nicolae.

Doar doi comercianți au putut fi zăriți ieri pe Pietonală, vânzând nuielușe. Printre ei, s-a aflat și Maria, din Oradea, care confecționează bețe de Moș, de ani de zile, ajutată de fiica ei. „Eu și fiica mea le facem. De ani de zile ne ocupăm cu asta, dar nu se rentează. Lumea e tot mai săracă, de la an la an, sau poate nu se mai pune atât de mult accent pe tradiție”, spune femeia. 

Un alt comerciant, tot din Oradea, servea micul dejun direct sub cerul liber, în timp ce bețele frumos colorate își așteptau cumpărătorii. „Cele mai ieftine bețe sunt la 2 lei, dar avem și cu 7 sau 10 lei, depinde de mărime și model”, mărturisește comerciantul.

Obiceiul venirii lui Moş Nicolae este foarte vechi la români, fiind unul dintre cele mai importante sărbători ale anului, în special pentru copii. Sfântul Nicolae, cunoscut ca Moş Nicolae, vine în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie cu daruri. În seara de 5 decembrie, ghetele sau cizmele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşă, iar Moş Nicolae pune în ele câte un cadou. Copiii neascultatori sunt avertizaţi de părinţi că vor primi doar crenguţe dacă nu sunt cuminţi. De-a lungul timpului, tradiţia s-a modificat, iar crenguţa cu care erau ameninţaţi copiii neascultători s-a transformat într-un băţ frumos decorat şi plin de culoare.

Tradiţia populară spune că, de Sfântul Nicolae, se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor. Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.