Pesta porcină africană afectează nu numai crescătorii de porci, ci şi agricultorii. Printr-un ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Patru Daea, emis vineri, proprietarii sau utilizatorii terenurilor agricole din focarele declarate în urma depistării bolii la mistreţi sunt obligaţi să ardă culturile. De asemenea, utilajele agricole trebuie decontaminate.

Într-un comunicat de presă, Direcţia Agricolă Bihor a anunţat că vineri, 3 august, ministrul Petru Daea a emis un ordin privind măsurile de acţiune pentru combaterea pestei porcine africane. Astfel, „având în vedere difuzarea virusului, a riscului major generat de posibilitatea răspândirii bolii pe întreg teritoriul României, a posibilităţii producerii unor pagube majore economiei naţionale şi implicaţiile asupra securităţii alimentare”, începând din 3 august vor fi aplicate mai multe măsuri obligatorii pentru proprietarii şi utilizatorii terenurilor agricole din zonele carte au fost declarate focare în urma depistării bolii la mistreţi. Potrivit ordinului de ministru, „în zonele afectate de pesta porcină africană, focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi, se interzice dislocarea plantelor, consumate parţial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la faţa locului de către fiecare proprietar sau utilizator de teren agricol”. Neutralizarea plantelor se face prin ardere. De asemenea, toate suprafeţele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi, vor fi verificate, înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor, la faţa locului, de către proprietarul sau utilizatorul terenului agricol.

„Este interzisă recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi. În aceste zone, proprietarii sau utilizatorii de teren agricol vor izola plantele, le vor distruge, după care vor dezinfecta zona”, precizează Direcţia Agricolă. Tot în ordinul ministrului Agriculturii se precizează că toţi proprietarii sau utilizatorii de teren agricol „vor avea în dotare dispozitive pentru împrăştierea substanţelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus”. De asemenea, „este obligatoriu dezinfectarea maşinilor agricole, combinelor, tractoarelor, echipamentelor, la ieşirile din suprafeţele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat. Deplasarea utilajelor se realizează doar după ce s-a efectuat dezinfectarea. Dezinfectarea utilajelor se realizează de către proprietarul/utilizatorul de teren agricol”. Direcţia Agricolă mai menţionează în comunicat că nerespectarea prevederilor ordinului de către proprietarii sau utilizatorii de terenuri agricole atrage raspunderea acestora şi se sancţionează potrivit prevederilor legale în vigoare.

Reamintim că, până acum, în judeţul Bihor au fost depistate 21 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț. Focarele la porcii domestici au fost înregistrate în opt localităţi bihorene - Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânnicolau de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut și Albiș, iar la porcii mistreți în Cubulcut – „Fond vânătoare 9”.