Aquaparcul din Sânmartin, un obiectiv din ce în ce mai îndepărtat
Pe când autorităţile locale din Sânmartin se pregăteau să demareze procedurile de licitaţie pentru proiectul Aquaparc, Asociaţia Urbarială Comunală Haieu a formulat o cerere de chemare în instanţă pentru retrocedarea a 16 ha de teren din care 13 erau destinate viitorului parc de distracţii şi Aquaparcului.
Primăria Comunei Sânmartin a reuşit să convingă Ministerul Transporturilor de necesitatea unui astfel de proiect la noi în Bihor, alocându-i peste 1,7 milioane lei pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Licitaţia ce urma să se desfăşoare săptămâna trecută a stârnit interesul a cinci firme, trei din Ungaria, una din Italia şi două din Oradea. Din păcate, pe ultima sută de metri, o cerere de chemare în instanţă formulată de Asociaţia Urbarială Comunală Haieu a blocat întreaga procedură. Înfiinţată în ianuarie 2006, în baza Legii 247/2005, Asociaţia a formulat o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, reprezentând păşune. Cererea formulată nu indica însă nici o suprafaţă, aşa că în data de 2 noiembrie Comisia Judeţeană de aplicare a legilor proprietăţii a validat retrocedarea a 69 de ha. Pentru 61 de ha s-a şi făcut punerea în posesie, celelalte 8 ha au fost repartizate în Rontău, lucru care nu pare să fie pe placul membrilor Asociaţiei din Haieu. La data la care primarul Lucian Popuş obţinuse deja banii de la minister pentru demararea licitaţiei şi erau făcute demersurile pentru organizarea ei, a fost formulată o cerere de chemare în judecată de către Asociaţia Urbarială Comunală Haieu, care viza reconstiuirea dreptului de proprietate pentru 85 de ha, diferenţa de 16 ha vizând terenul pe care localnicii din Haieu ştiau că se va construi viitorul Aquaparc. "Încă din 2005 avem o hotărâre de consiliu local, care prevede demararea unei astfel de investiţii la noi în comună. Nu se poate spune că familiile din Haieu nu ştiau că pe această locaţie vrem să construim Aquaparcul şi un parc de distracţie. Ne-au promis că îşi retrag plângerea. Vineri, 13 aprilie, a avut loc o nouă înfăţişare, însă nu s-au ţinut de cuvânt. Avem toată disponibilitatea să rezolvăm această problemă, mai ales că e în interesul întregii comunităţi ca aici să se construiască un astfel de obiectiv. Până acum nu am avut vreo obiecţie din partea localnicilor din Haieu, în permanenţă şi-au manifestat interesul ca aici să demarăm această lucrare. Până la soluţionarea procesului, în cazul în care cei de la Asociaţie nu-şi retrag plângerea, va trece ceva timp, iar noi suntem obligaţi să suspendăm licitaţia până la clarificarea situaţiei juridice a terenului", a declarat Lucian Popuş, primarul comunei Sânmartin.
Membrii Asociaţiei Urbariale şi-au manifestat intenţia ca odată reconstituit dreptul lor de proprietate terenul necesar viitoarei construcţii să fie dat în folosinţă gratuită Primăriei Sânmartin. Din păcate, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi-a exprimat un punct de vedere clar: "Nu aveţi dreptul de a efectua lucrări de construcţii nici în situaţia în care potenţialul proprietar, Asociaţia Urbarială Comunală Haieu, va acorda dreptul de a vă folosi cu titlu gratuit de terenul menţionat". "Noi suntem dispuşi să dăm gratuit terenul Primărei, însă nu suntem de acord să renunţăm la dreptul de proprietate şi să ne trezim că după ce investiţia va fi finalizată aceasta intră pe mâna a patru-cinci prsoane", a declarat unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Urbariale. O nouă înfăţişare la Judecătoria Oradea va avea loc peste o lună. Cum un astfel de proces ar putea dura chiar şi un an, şansele ca lucrările la Aquaparc să înceapă cât mai curând sunt compromise.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.