În perioada 14-25 noiembrie, Aqua Crisius a organizat pentru elevi orădeni ateliere despre cunoașterea biologiei peștilor și prezentarea diferitelor stiluri de pescuit.

Aqua Crisius, în calitate de beneficiar al proiectului „Crișul natural contează”, finanțat de Primăria Oradea în cursul anului 2022, prin Programul de finanțări nerambursabile din bugetul local al municipiului Oradea, alocate pentru activități nonprofit de interes local, a organizat, în perioada 14-25 noiembrie, șapte ateliere despre cunoașterea biologiei peștilor și prezentarea diferitelor stiluri de pescuit (staționar, spinning și la muscă), destinate unui număr de peste 100 de elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu și Colegiul Național Iosif Vulcan, ambele din Oradea.

„Atelierele au presupus prezentarea diferitelor specii de pești care populează sau care au fost reintroduse în Crișul Repede de către Asociația Aqua Crisius, dintre care pot fi amintite: crapul, șalăul, știuca sau somnul, precum și implicarea unora dintre cei mai titrați pescari orădeni la nivelul competițiilor de pescuit, printre care: Tudor Octavian, Dan Păcală, Crișu Adrian sau Ioan Dejeu, care au prezentat tehnicile aferente stilurilor de pescuit în care aceștia s-au consacrat”, a anunțat Marcus Drimbea, manager de proiect.

Potrivit acestuia, activitățile au avut ca scop conștientizarea de către elevi a importanței mediului acvatic sănătos, îmbunătățirea cunoștințelor generale despre pești și prezentarea unor principii de bază ale diferitelor stiluri de pescuit, ca alternativă activă, sănătoasă și sustenabilă de petrecere a timpului liber și în rândul tinerilor. De asemenea, s-a accentuat importanța practicării unui pescuit etic și frumusețea artei păcălirii peștilor, adică a pescuitului recreativ-sportiv.

Prin proiectul „Crișul natural contează”, finanțat de Primăria Oradea, se urmărește implicarea unor elevi orădeni în ateliere care vizează cunoașterea faunei piscicole din Crișul Repede și promovarea valorilor naturale regăsite în Oradea. Printre activitățile acestuia, enumerăm: instalarea a patru panouri informative reprezentând „Peștii Crișului Repede în Oradea”, realizarea unui material video despre viața acvatică a Crișului Repede și realizarea și publicarea unei cărți despre ihtiofauna urbană a Crișului Repede”, a precizat Marcus Drimbea.