Miercuri, 27 iunie, a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a clădirii Spitalului Municipal, care se derulează prin POR 2014-2020. Licitaţia va fi demarată până la sfârşitul lunii iulie, municipalitatea sperând că lucrările vor putea începe în această toamnă. Valoarea estimată a proiectului este de 7,9 milioane euro.

„Până la finalul lunii iulie vom demara licitația pentru selectarea constructorului, în așa fel încât la toamnă să înceapă lucrările, iar în urma implementării acestui proiect condițiile din spitale să se îmbunătățească substanțial”, a declarat primarul Ilie Bolojan după semnarea contractului de finanţare.

Valoarea totală a proiectului este de 7.957.286,54 euro, iar durata de implementare este de 24 luni de la data semnării contractului de finanțare. Potrivit municipalităţii, obiectivul general al proiectului este „creșterea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice de sănătate din Municipiul Oradea - Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, în vederea reducerii consumurilor energetice mari”. Mai exact, vor fi eficientizate energetic două corpuri de clădire ale Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, astfel încât consumul anual de energie primară să fie redus cu 50% față de acum. De asemenea, se estimează scăderea emisiilor gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) la 26,13 kg/mp/an după implementarea măsurilor de eficientizare energetică. Măsurile de intervenție presupun acoperirea consumului de energie pentru încălzire/climatizare și apă caldă menajeră cu pompe de căldură geotermale de peste 75% din total consum, precum și aportul panourilor fotovoltaice la reducerea consumului de energie electrică. Clădirea este legată la sistemul central de termoficare, dar are şi avantajul de a se alimenta cu apă geotermală. Primăria Oradea precizează că vor fi efectuate lucrări de reabilitare termică a anvelopei; lucrări de reabilitare a sistemului de instalații de încalzire și ventilație; lucrări de reabilitare a sistemului de instalații sanitare; reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică și iluminat; înlocuirea ascensoarelor nr. 1- 6, cu echipamente / ascensoare performante din punct de vedere energetic, din noua generație, care au un consum redus; echiparea centralei termică cu echipamente specifice producerii apei calde, încălzirii / răcirii, ventilării. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de modernizare a celor trei rampe exterioare.