Tinerii spectatori orădeni au fost, ieri, martorii unei premiere naţionale, Sala Arcadia găzduind primul spectacol de operă cu păpuşi, nemaiexistând în lume o transpunere a operei "Motanul Încălţat" cu ajutorul teatrului de animaţie.

Actorii Trupei Arcadia au reuşit, prin cele două specatole premieră, să cucerească un public care a umplut până la refuz sala de spectacole. Entuziasmul şi energia, mai ales la cea de a doua reprezentaţie, actorii orădeni şi le-au luat de la zecile de copii şi adulţi, care s-au bucurat atât de jocul scenic, cât şi de interpretarea muzicală a acestui spectacol. Potrivit lui Florian Silaghi, managerul artistic al trupei Arcadia, spectacolul a fost a patra premieră a Trupei Arcadia, fiind o premieră absolută în Oradea. Este prima dată în ţară când se montează spectacolul de operă Motanul Încălţat pentru copii, cu păpuşi. Unicitatea acestui spectacol, este dată de faptul că din zeci şi sute de montări, nu a existat niciuna transpusă cu ajutorul teatrului de animaţie, aşa cum a mărturisit regizorul Traian Savinescu. Opera a fost compusă de Cornel Trăilescu pe un libret al lui Tudor Muşatescu. Povestea a pornit indirect, de la povestea lui Charles Perrault, "Motanul Încălţat", ajungându-se la personajul lui Petre Ipirescu din "Cotoşman Năzdrăvanul".

Astfel copiii veniţi la spectacol au făcut cunoştinţă cu personajul principal, un pisoilă care prinde glas, după tentativa nereuşită a stăpânului său sărac lipit pământului, Ionică, de a se sinucide. Cotoşmanul Năzdrăvan va pune la cale un scenariu pentru a-l scoate din sărăcie pe stăpânul său, aşa că îşi pune în cap să-l însoare chiar cu fiica împăratului. Pentru a-şi realiza planul, Cotoşmanul va avea de trecut o serie de obstacole, însă, de fiecare dată, agerimea minţii sale îl va ajuta să le depăşească. Astfel, prin vicleşug, Motanul nostru va reuşi să-l însoare pe stăpânul său, pe care l-a ridicat la rangul de Voievod Ionică de Carambas-Bambas-Strambas. Povestea se încheie cu o nuntă ca-n poveşti, unde naş a fost tot Motanul Încălţat. Păpuşile care interpretau persoanjele au dat dovadă de mult farmec, reuşind să-i cucerească pe copii, dar şi pe cei mari. Punerea în scenă a întregului spectacol a fost una ingenioasă, mai ales modul în care s-a ales reprezentarea Marelul Uriaş. Din distribuţie fac parte: Zentania Lupşe, Marlena Prigoreanu, Kornelia Gnadig, Simona Codreanu, Mihaela Theodora Winter, Florin Stan, Rin Tripa, Andrei Fazecaş, Florian Silaghi, Igor Lungu. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu.