Propunerea conducerii Consiliului Judeţean Bihor de desfiinţare a Ansamblului „Crişana” din structura Teatrului „Regina Maria” a fost aprobată în şedinţa CJ de joi, 5 august, cu votul exclusiv al aleşilor liberali. În schimb, propunerea privind înfiinţarea Ansamblului „Ţara Crişurilor” nu a întrunit numărul de voturi necesare.

Pe ordinea de zi a şedinţei CJ Bihor de joi, 5 august, s-au aflat două proiecte de hotărâre care au vizat, pe de o parte, desfiinţarea Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana” din cadrul Teatrului Regina Maria, respectiv înfiinţarea Ansamblului Artistic Profesionist „Ţara Crişurilor” în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor. Înainte de şedinţa CJ, preşedintele Ilie Bolojan a menţionat că decizia a fost luată pentru că „folclorul are puţină legătură cu teatrul”, în schimb „are mai multă legătură cu Centrul de Cultură”. Totodată, el a anunţat că posturile desfiinţate din cadrul organigramei Teatrului „Regina Maria” vor fi reînfiinţate, în oglindă, în organigrama Centrului de Cultură, cu câteva modificări: contractele de muncă vor fi pe perioadă determinată, astfel încât celor care nu fac performanţă nu li se vor mai prelungi contractele, iar câţiva dintre dansatori vor primi salarii mai mici, nemaiacordându-se spor pentru studii superioare. „Veţi vedea mai multă dedicare, mai multă participare”, a menţionat Bolojan. Tot el a precizat că posturile care urmau să se înfiinţeze în cadrul noului departament din cadrul Centrului de Cultură urmau să fie scoase la concurs. „Sunt profesionişti, nu cred că vor avea probleme”, a afirmat preşedintele CJ Bihor. Bolojan a declarat că şi-ar dori ca, după înfiinţarea noului ansamblu, cel puţin o zi pe săptămână o pereche de dansatori să se deplaseze în judeţ, la solicitarea primarilor, pentru a organiza ore de dans pentru copiii care vor să-şi păstreze tradiţiile. Pe de altă parte, Bolojan a menţionat că denumirea ansamblului nu poate fi păstrată pentru că este înregistrată la OSIM de o asociaţie din judeţ. Modificările urmau să se aplice doar Ansamblului „Crişana”, Teatrul Szigligeti menţionând că vor să continue cu Ansamblul „Nagyvarad” în subordine.

În cadrul şedinţei, liderul grupului de consilieri social-democraţi, Felix Cozma, a anunţat că PSD nu va vota niciunul dintre proiecte, iar grupul UDMR a anunţat că rămâne consecvent şi nu va vota proiectele legate de restructurările din domeniul cultural. În aceste condiţii, proiectele au fost votate doar de cei 23 de liberali. Însă, dacă în privinţa desfiinţării ansamblului nu au fost probleme, pentru că era nevoie de votul majorităţii consilierilor, în schimb, când a fost vorba despre înfiinţarea ansamblului „Ţara Crişurilor” în subordinea Centrului de Cultură, cele 23 de voturi ale PNL au fost prea puţine. Secretara judeţului, Carmen Soltănel, a explicat că în privinţa deciziilor legate de Teatru, considerat instituţie de spectacole, e nevoie de majoritate simplă, în cazul deciziilor legate de Centrul de Cultură, considerată instituție culturală, e nevoie de majoritate calificată - adică două treimi din voturi. Astfel, pentru ca modificarea organigramei Centrului de Cultură al Judeţului Bihor să poată fi aprobată ar fi avut nevoie de 24 de voturi. Ilie Bolojan a anunţat că va fi convocată, în această lună, o şedinţă extraordinară pentru aprobarea variantei de ocolire Oradea-Sânmartin, în cadrul căreia va fi repus pe ordinea de zi acest proiect şi i-a avertizat pe consilierii PSD şi UDMR că din vina lor nu mai există ansamblu folcloric. Liderul grupului UDMR, Borsi Imre Lorant, a replicat, spunând că liberalii au desfiinţat ansamblul folcloric, nu consilierii PSD şi UDMR, care au votat împotrivă.