Angajaţii de la UPU Bihor, în frunte cu şeful serviciului, dr. Hadrian Borcea s-au răzgândit, cel puţin pentru o vreme, în privinţa demisiilor din funcţii ca urmare a reducerii sporurilor salariale. Cel care i-a determinat să mai aibă răbdare în luarea acestor decizii a fost primarul Ilie Bolojan, care, în cursul zilei de sâmbătă, a avut o întâlnire cu aceştia.

 

Salariile angajaţilor Spitalului Judeţean din Oradea au fost tema în jurul căreia s-au centrat, sâmbătă, discuțiile dintre primarul Ilie Bolojan şi dr. Hadrian Borcea, şeful demisionar al UPU-SMURD. Cu ocazia întâlnirii, Bolojan şi Borcea au convenit că salariile din luna aprilie vor fi completate din bugetul propriu al Spitalului Judeţean. Acest fond anume creat va compensa salariile angajaţilor UPU doar pentru luna aprilie, întrucât edilul șef al orașului mizează că pe data de 8 mai, când este programată o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă şi sindicaliştii din Sănătate, se va lua decizia unei modificări a legislaţiei, care să elimine inechităţile din sistem. În urma discuţiei cu primarul Ilie Bolojan, dr. Hadrian Borcea a confirmat şi el că salariile pentru luna aprilie nu vor fi mai mici decât cele din februarie. „La solicitarea mea, domnul primar a promis că se va reanaliza întregul mecanism, procedură care se va finaliza până pe 24 mai, pentru a se adopta o nouă hotărâre cu noile salarii, de astă dată corecte”, a precizat Borcea.

Reamintim faptul că vineri, angajații de la UPU au ieșit în curtea Spitalului să-și scrie demisiile într-un gest de solidaritate cu șeful serviciului. Managerul Gheorghe Carp a coborât în mijlocul lor, explicându-le că nici lui nu i-a crescut salariul și totuși se conformează deciziei Ministerelor Muncii și Sănătății. În plus, managerul a mai adăugat că i s-a promis că, în cel mult o lună, situația sporurilor va fi rezolvată de la nivel central.

Consiliul Local Oradea a decis în ultima ședință să reducă sporurile medicilor şi asistenţilor medicali cu 60%, respectiv cu 25%, pentru a le putea crește și pe ale celorlalți angajați.

Azi, grevă de avertisment

Apele nu s-au limpezit, însă, în sistemul sanitar bihorean. Astăzi, 7 mai, între 9.00 şi 11.00, angajaţii spitalelor din Bihor, membri ai Federaţiei sindicale Sanitas, vor intra în grevă de avertisment, iar de vineri, 11 mai, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. De menționat că pe perioada protestelor, se vor asigura urgenţele. Excepție fac angajații de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea și cei de la Spitalul de Psihiatrie Nucet, care au anunțat că nu se vor participa la grevă deoarece şi-au primit salariile integral, cu sporuri la nivel maxim. Federaţia Sanitas a anunțat că a strâns peste 50.000 de semnături, fiind astfel îndeplinite condiţiile legale pentru declanşarea grevei atât în sistemul de sănătate, cât şi în cel de asistenţă socială.      

De asemenea, Federaţia Sanitas a înștiințat conducerile spitalelor din judeţ despre declanşarea conflictului colectiv de muncă, solicitându-le să ia măsuri pentru asigurarea unei treimi din activitate.

Principalele revendicări ale Federaţiei Sanitas vizează modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.