Excelența Sa Dl. Peter Hatiar, ambasadorul Slovaciei, a trecut vineri pragul Primăriei Oradea, unde a avut o întâlnire de lucru cu primarul Florin Birta. Ambasadorul a fost însoțit de deputatul Adrian Merka, prezența sa fiind prilejuită de evenimentele organizate în Cetatea Oradea cu ocazia Zilelor Culturii Slovace.

Zilele Culturii Slovace marchează şi Ziua Națională a Republicii Slovace, fiind organizate de către Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei. Încă de la începutul discuției, primarul Florin Birta a subliniat faptul că „Oradea este un oraș multicultural, care se mândrește cu diversitatea culturală, etnică și confesională, context în care apreciază aportul comunității slovace la viața orașului”. De asemenea, primarul Oradiei și-a exprimat interesul față de expertiza slovacă privind valorificarea deșeurilor în cadrul economiei circulare, recunoscută la nivel european. Edilul a vorbit apoi despre etapele parcurse în dezvoltarea orașului din ultimii ani, arătând că Oradea a crescut și s-a dezvoltat, fructificând la maxim oprtunitățile aduse de fondurile europene, care au deschis orașul pentru numeroase investiții private. Atât ambasadorul Slovaciei, cât și primarul Florin Birta s-au angajat să exploreze noi posibilități de parteneriat între Oradea și un oraș din Slovacia, comparabil ca mărime cu municipiul nostru.

Excelența Sa Dl. Peter Hatiar a vorbit și despre interesul arătat de președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, pentru vizitarea orașului nostru, primarul Florin Birta manifestându-și în acest sens toată deschiderea. Atât oaspetele slovac, cât și deputatul Merka i-au propus primarului Florin Birta amplasarea unui bust al clericului catolic de origine slovacă Jozef Kozacek, în Oradea.

„Noi ne recunoaștem istoria și o respectăm așa cum a fost, iar oamenii care au avut un cuvânt de spus în istoria Oradiei vor fi mereu la loc de cinste”, a spus primarul, arătând că, în acest sens va fi amenajată în Parcul 1 Decembrie o alee a personalităților care au legătură cu Oradea şi judeţul Bihor.