În cea de-a doua activitate din cadrul "Zilelor de Cultură" Aleșd 2015, eveniment dedicat patronului spiritual al bibliotecii, Octavian Goga, a fost organizată o excursie la "Casa Proverbelor" din Beznea și o întâlnire artistică a Ansamblului folcloric "Mlădițe Aleșdene" cu grupul coral al Liceului Teoretic din Bratca.

Tinerii artiști au făcut cunoștință cu viața și munca unei lumi demult apuse, a strămoșilor noștri, și s-au încărcat cu perceptele unei vieți morale, descoperite în pildele pline de înțelepciune din "Casa Proverbelor".

O țară fără monumente, dacă există așa ceva, este o întindere de pământ fără identitate. Comuna Bratca posedă şase astfel de monumente dintre care două sunt în satul Beznea: Biserica de lemn datată din 1723, cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril", și Monumentul Eroilor.

Ele stau mărturie a credinței nestrămutate a locuitorilor, precum și jertfa sătenilor căzuți în cele două Războaie Mondiale și Eroilor Revoluției. Iată că în anul 2010, acestor mijloace de aducere aminte li s-a alăturat un inedit și unic muzeu în aer liber, cu dublă funcționalitate.

Un muzeu al țăranului român, în care exponatele ilustrează viața, munca și inventivitatea populară, și un spațiu ocupat de mici căsuțe din lemn în stil rustic, de forme și dimensiuni diferite, corespondente unor proverbe. Domnul Martin Teodor, proprietarul și constructorul acestui "parc natural", a explicat scopul și motivația acestui inedit spațiu, creat dintr-o gospodărie anexă pentru animale: "Casa Proverbelor are intenția de a stimula tânăra generație să tindă spre scopul înțelept și recompensator al trăirii unei vieți bazate pe principii".

Inspirat din cele 3.000 de pilde ale Regelui Solomon s-a oprit la 31, cifră corespunzătoare celor 31 de capitole din cartea de proverbe ale lui Solomon. Pe lângă cele 31 de proverbe expuse în căsuțe și muzeu, acest număr îl întâlnim asociat cu diferite obiecte din muzeu: 31 de potcoave, 31 de roți, 31 de botci de lemn etc. Pildele alese se referă la sfaturi înțelepte, ce înnobilează caracterul omului: generozitatea, hărnicia, mulțumirea, bunătatea, recunoștința, smerenia, ascultarea, răbdarea, virtutea, atenția etc. "Mai bine un prânz de verdețuri și dragoste, decât un bou îngrășat și ură"; "Oriunde se muncește este și câștig, dar unde numai se vorbește este lipsă"; "Să nu te părăsească bunătatea și credincioșia, leagă-ți-le la gât, scrie-le pe tăblița inimii tale".

Proverbele sunt cusute cu multă măiestrie, manual, pe pânză și tronează la fiecare căsuță. "Casa Proverbelor" de la Beznea reprezintă un interesant și inedit obiectiv turistic, care înmagazinează gândirea și concepția unui inginer, fără studii de specialitate, dar iubitor de istorie, de artă și viață, bazată pe principii morale.