Alegeri prezidențiale și parțiale locale în Bihor - Bihorenii, chemați la urne
Aproape șapte sute de secții de votare au funcționat, duminică, în județul Bihor, fiind așteptați la urne 496.804 alegători pentru a vota președintele României și pe cel al Consiliului Județean. În Bihor, în Rieni și Căbești, alegătorii au votat și pentru noii primari ai celor două comune.
Alegătorii bihoreni au votat pentru funcția de președinte al țării dar și pentru poziția de președinte al CJ Bihor, vacantă după ce liberalul Ilie Bolojan a obținut, în toamnă, un mandat de senator. De asemenea, cum primarii comunelor Rieni, Gheorghe Bota și Căbești, Corina Ene, au fost aleși în Senat și, respectiv, în Camera Deputaților, alegeri s-au desfășurat și pentru aceste funcții. În total, 660 de secții de votare au fost organizate în Bihor, toate deschizându-se la ora 7.00, fără incidente.
Potrivit statisticilor, la ora 12.00, prezența la urne, în județul, pentru alegerile prezidențiale, era de 13,57%, iar la ora 15.00, prezența a fost de 26,80%. La ora 16.00, prezența în Bihor ajunsese la 30%, 149.031 de persoane votând, dintre acestea 17.317 pe liste suplimentare iar 1587 cu urna mobilă. Cei mai mulți alegători prezenți la urne au avut vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.
„De la începerea procesului de vot în secțiile din Bihor nu au fost înregistrate incidente deosebite. 16 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, cu drept de vot, și-au exercitat dreptul la vot prin intermediul urnei mobile, pentru alegerile prezidențiale, iar 5 dintre acestea și pentru alegerile locale parțiale. Procesul s-a derulat fără incidente. În prima parte a zilei au fost înregistrate 2 sesizări de posibile fapte nelegale în legătură cu procesul de vot”, a transmis comisarul șef Alina Fărcuța, reprezentanta Centrului de Comunicare Județean al MAI.
Potrivit acesteia, la o secție de votare din localitatea Chișirid, un cetățean, care are domiciliul în alt județ, ar fi votat pentru alegerile locale, deși nu avea reședința în localitatea respectivă (viza de flotant) mai veche de 6 luni. În acest caz a fost întocmit dosar penal, în cadrul căruia se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot. De asemenea, în localitatea Valea de Jos, comuna Rieni, o persoană s-ar fi prezentat în curtea unei familii, cu intenția de a oferi bani, pentru a influența opțiunea electorală a acestora pentru alegerile locale parțiale. Polițițștii au anunțat că și în acest caz a fost întocmit dosar penal, în cadrul căruia sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de coruperea alegătorilor.
Potrivit comisarului șef Alina Fărcuța, au mai fost înregistrate alte patru sesizări de posibile fapte nelegale, în legătură cu procesul de vot. În fiecare dintre cazuri a fost vorba despre cetățeni care ar fi votat pentru alegerile locale (trei cazuri în municipiul Oradea și unul în localitatea Hidișelul de Jos), deși nu aveau reședința în localitatea în care au votat (viza de flotant) mai veche de 6 luni. În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal și se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot.
La ora 18.00 prezența la vot la alegerile prezidențiale în Bihor era de 38,29%, iar la cele parțiale locale de 33,38%. Ilfov a devenit primul județ care a depășit nivelul de 50% privitor la prezența la vot la alegerile prezidențiale, nivel atins în jurul orei 17.30.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.