În urma declarațiilor făcute, recent, de Andrei Togor, președintele Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, care reclama public „mafia” ce controlează pescuitul recreativ în Bihor, Sorin Bronț, directorul AJVPS Bihor a trimis joi un comunicat de presă, în care arată că în domeniul pescuitului recreativ există o legislație care reglementează această activitate, legislație care este mai puțin cunoscută de către conducerea APS Aqua Crisius.

 

„După cinci ani de haos, s-a demarat de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) o procedură clară de atribuire a resurselor acvatice vii în scop recreativ, finalizată prin încheierea contactelor cu asociațiile care au obținut punctaj maxim pentru zonele solicitate”, se arată în comunicatul de presă semnat de Sorin Bronț, directorul AJVPS Bihor.

În ce privește motivul invocat de Aqua Crisius cum că dosarul lor a fost respins pe motiv că nu avea certificat de grefă, șeful AJVPS Bihor se îndoiește că acest lucru ar fi adevărat.

„Chiar dacă se invocă faptul că în perioada de depunere a dosarelor, respectiv 1 iunie 2017 – 10 iulie 2017, stabilită prin Decizia ANPA nr.247/13.06.2017 era «vacanță judecatorească», motiv pentru care nu au reușit să obțină certificat de grefă și au fost descalificați, nu fac referire și la punctajul obținut de Aqua Crisius, adică 76 din 100 de puncte, comparativ cu cel obținut de  AJVPS Bihor - 93 de puncte. Se pare că pentru AJVPS Bihor și pentru AV Vida Surducel – Dobrești nu era vacanță judecătorească în perioda de depunere a dosarelor și au depus acel certificat de grefă în perioada de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii, cele două asociații obținând zone atribuite de ANPA la sesiunea 1 Transilvania 2017”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit documentului, AJVPS Bihor a beneficiat de un act adițional încheiat urmare a Sentinței Civile a Curții de Apel, dar, începând cu 10 octombrie 2017 are încheiat un nou contract pe o perioada de 10 ani potrivit legislației actuale, aspect care deranjează Asociația Aqua Crisius știind că nu se pot încheia două contracte pe aceleași zone de pescuit recreativ.

„Atât actul adițional încheiat în 2016, cât și noul contract au fost încheiate în temeiul unor prevederi legale și cu siguranță nu datorită faptului că autoritățile naționale țin nejustificat cu AJVPS. Din păcate, unii nu reușesc să înteleagă că noi nu purtăm război cu nimeni, ci gestionăm fauna cinegetică și piscicolă contractată, și facem acest lucru încă din anul 1968, în calitate de persoană juridică neguvernamentală, de drept privat, apolitică, fără scop lucrativ, cu patrimoniu propriu, distinct și indivizibil”, se menționează în comunicat.

Mai mult, potrivit conducerii AJVPS Bihor, contractul invocat de Aqua Crisius a fost încheiat ilegal.

„Se invocă de către Aqua Crisius un contract valabil pe durata existenței asociației, încheiat în 2007 cu ANPA, instituție care nu exista în acel moment, contractul respectiv fiind încheiat ilegal, susținem noi, de către CNAFP, contract nepreluat prin subrogare de către ANPA. Dacă exista acel contract încheiat cu ANPA, am fi interesați să fie făcut public, așa cum am procedat noi cu actul adițional, și vom proceda cu noul contract, pentru a informa pescarii unde pot pescui cu permis de pescuit eliberat de AJVPS Bihor, desigur cu respectarea regulamentului asociației”, se precizează în document. La comunicatul de presă, sunt prezentate și zonele de pescuit recreativ contractate de AJVPS Bihor.

Și permisele?!

De la 1 februarie, a intrat în vigoare ordinul care elimină timbrul de mediu, printre care și permisul de pescuit. Așadar, din februarie încoace, vorbim de taxă zero pentru pescuit. Totuşi, APS Aqua Crisius n-a primit până în prezent nici măcar permisele pentru care, în ianuarie, a virat banii, ANPA rămânând astfel datoare cu aproape 100 de permise plătite. Potrivit șefului APS Aqua Crisius, Andrei Togor, pescarii care sunt membri ai Asociației Aqua Crisius trebuie să facă dovada că sunt membri ai acestui ONG, dar și să prezinte permisul de pescuit. Cum, Aqua Crisius nu a primit în acest an permisele, pescarii sunt pasibili de amendă.