Începând de luni, 10 septembrie, puteţi porni la drum pe o cale bătută de mulți oameni: calea taiji. ACS Neidao porneşte o nouă grupă de începători pentru iniţiere în taijiquan (tai chi sau T’ai chi ch’üan) stilul Chen.  

 

Ce este taijiquan

„Am citit cu plăcere în ziarul dvs. din 20 august un articol despre tai chi și practicarea acestei arte marțiale în București. Dar aș dori să vă informez că și la noi se practică tai chi de mai mulți ani și întâmplarea face că săptămâna viitoare, luni, 10 septembrie, va începe o nouă grupă de începători practicarea tai chi”, ne scriu cei de la ACS Neidao.

Având în vedere că odată cu industrializarea munca fizică a scăzut din ce în ce mai mult, omul modern se mișcă mult mai puțin decât este minimul necesar pentru păstrarea sănătății. Cu ajutorul tai chi-ului se poate compensa această lipsă de mișcare într-un mod inteligent printr-o practică verificată de milioane de practicanți pe parcursul a mai multe sute de ani. Antrenamentele din Oradea urmează modelul celor din China, noi practicând stilul de tai chi al familiei Chen - tradițional.

Câteva considerente despre denumire. Prima modalitate de scriere, tai ji quan, este cea modernă, se numeşte pinyin și se folosește în prezent în China și în întreaga lume.

A doua modalitate de scriere, tai chi chuan este în sistemul de transliterație Wade-Giles definitivat în 1892, pentru transcrierea cu litere latine a pronunției din chineză și este versiunea mai cunoscută în Europa, datorită vechimii acesteia. Tai - cel mai mare, suprem, foarte; ji- foarte, pol, extrem; quan - pumn, artă marțială.

Sunt câteva dintre traducerile cuvintelor care compun tai ji quan.

Există de asemenea și multe traduceri sau referiri la tai chi quan, doar câteva dintre ele ar fi: pumnul fără limite, ultimul suprem, boxul marilor extreme, supremul absolut, dar este alintat și cu denumiri ca dans de viață lungă, meditație în mișcare.

Este dificilă definirea tai chi pentru că are foarte multe aspecte, dar în general este cunoscută ca artă marțială internă (face parte din 内家 neijia - familia artelor marțiale interne). Cei interesați se pot înscrie pentru cursuri la taijior@yahoo.ro.