Consiliul Local Oradea a aprobat ieri proiectul de buget al municipiului pentru anul în curs, exclusiv cu voturile liberalilor, opoziţia reclamând, printre altele, supraestimarea veniturilor şi a fondurilor europene atrase. În acest an, municipalitatea estimează un buget de investiţii de 150 milioane euro.

Potrivit proiectului de buget aprobat de CL Oradea, veniturile totale estimate pentru acest an sunt de 1,653 miliarde de lei, iar cheltuielile prevăzute se ridică la 1,766 miliarde lei, diferenţa dintre cele două sume reprezentând-o excedentul pentru anul precedent.

Înainte de şedinţa CL Oradea, primarul Ilie Bolojan a anunţat că, în proiectul de buget, sunt estimate venituri proprii în valoare de 476 milioane lei provenite din taxele şi impozitele orădenilor. „Din această sumă, cca 250 milioane lei (cca 52 milioane euro) o reprezintă impozitele pe salarii. Prin urmare, grosul sumelor încasate din taxe și impozite provine din economia locală. Veniturile din impozitele pe proprietăți reprezintă alte 130 milioane de lei”, a menţionat primarul. În ceea ce privește cheltuielile, municipalitatea are aproximativ 60 milioane de lei cheltuieli de funcționare, ceea ce reprezintă 12,8% din veniturile totale ale orașului, iar aproximativ 83 milioane lei (18% din veniturile rezultate din taxe şi impozite) vor fi folosite pentru lucrările de investiţii. Bugetul total pentru investiţii propus de municipalitate este de 725 milioane lei (peste 150 milioane euro), banii provenind din trei surse - sumele de la bugetul local (83 milioane lei), plus economiile cumulate din anii trecuți (82 milioane lei), plus redevența de la Termoficare către Primărie (60 milioane lei); fonduri europene care vor fi atrase în acest an; credite bancare pe care Primăria Oradea le-a contractat în anii trecuți și care vor fi folosite anul acesta. E vorba de două credite bancare: unul de la Banca Europeană de Investiții, în valoare de 106 milioane lei, care va fi folosit, printre altele, pentru finalizarea drumului expres şi pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe, iar al doilea este linia de credit de la Banca Comercială Română în valoare de 100 de milioane lei. Aceşti bani vor fi folosiți ca o rezervă pentru atragerea banilor europeni. Practic, Primăria își propune să folosească acești bani pentru proiectele europene, iar apoi să îi fie rambursați până la finalul anului.

În ceea ce priveşte numărul de investiții, primarul Ilie Bolojan susţine că, în acest an, vor fi 365 de lucrări de investiții în Oradea, din care 75 de proiecte finanțate din bani europeni, alte aproximativ 100 de proiecte la Direcția Tehnică, 30 la Termoficare, 16 la Compania de Apă și 150 la Direcția de Patrimoniu Imobiliar.

În şedinţa CL Oradea, consilierii PSD şi UDMR au criticat faptul că estimările bugetare făcute în ultimii ani de municipalitate nu au corespuns cu realitatea, fiind estimate venituri mult mai mari, precum şi fonduri europene atrase în valoare mult mai mică decât cea estimată în proiectele de buget. În plus, social-democraţii au reamintit conducerii Primăriei că au promis că, în momentul în care veniturile atrase de la bugetul naţional vor creşte, vor fi reduse impozitele locale şi au cerut, din nou, acordarea de burse de performanţă pentru elevii orădeni „dacă tot găsim bani pentru finanţarea învăţământului privat”. Primarul Ilie Bolojan a răspuns că diferenţele dintre bugetul estimat şi cel realizat au fost cauzate de OUG 114, dată de Guvernul PSD, care „ne-a umflat toate cheltuielile”, trebuind modificate preţurile şi reluate licitaţiile. „Dacă nu violaţi legislaţia, puteam să lucrăm stabil”, a acuzat edilul. În ceea ce priveşte creşterea veniturilor, Bolojan susţine că şi cheltuielile au crescut, dând exemplu cofinanţarea serviciilor de asistenţă socială, care a crescut de la 10% la 50%, astfel că nu se pune problema reducerii impozitelor. Referitor la burse, primarul a menţionat că se acordă burse care „generează dezvoltare”, referindu-se la bursele pe care le primesc elevii care studiază informatică. „Bugetul nu este umflat”, a menţionat, în încheiere, primarul Bolojan. La vot, proiectul de buget a fost aprobat cu 18 voturi pentru (consilierii PNL), cinci voturi împotrivă (PSD) şi patru abţineri (UDMR).