În Aula Magna a Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, a avut loc ieri vernisajul expoziției „Biserica în zeghe” a artistei Alexandra Belciug. La eveniment a fost prezent și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, prezentarea expoziției fiind făcută de către părintele dr. Alexandru Buzalic.

„Sfinții mei din catedrale, cu inel arhieresc,/ O coroană de lumină ați primit ca dar ceresc./ Am păstrat credința noastră și în veci n-o voi lăsa,/ A fost toată viața voastră, este toată viața mea!”, sunt principalele versuri ale „Imnului episcopilor martiri”, pe care Corul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, condus de maestrul Radu Mureșan, l-a interpretat ieri, în deschiderea expoziției „Biserica în zeghe” a artistei Alexandra Belciug. „Evenimentul este dedicat împlinirii a 75 de ani de la desființarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, act săvârșit la 1 decembrie 1948 prin Decretul 358. Este primul dintr-o serie de evenimente pe care Episcopia de Oradea le va organiza în anul 2023, dedicate acelor ani de durere, sacrificiu, prigoană, rezistență, dar și de speranță că într-o zi Biserica Unită va renaște”, a anunțat Rodica Indig, consilier cultural EGCO și moderator al evenimentului.

Cele 24 de lucrări care alcătuiesc expoziția au ca temă principală suferința și martiriul Bisericii Greco-Catolice din România. Printre acestea, amintim: „Făclii de jertfă și iertare”; „Nu-i pace în cetate”; „Casa cu ochii triști”; „Potirul”; „Peștele”; „Rugăciune”; „Pustiu”; „Arginții”; „Cămașa”; „Primăveri peste morminte” etc.

Alexandra Belciug este absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie-Filosofie, secţia Psihopedagogie specială. Este lector universitar, doctor în ştiinţele educaţiei. Membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş din anul 1977, a fost prezentă în peste 100 expozitii de grup și în tabere de creație din România și străinătate, numeroase lucrări ale sale aflându-se în colecții particulare din România, Germania, Ungaria, Franța, Olanda, SUA, Canada şi Grecia.

Fiică de preot greco-catolic, Alexandra Belciug a fost întâmpinată la intrarea în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea cu un frumos buchet de lalele galbene, dar și cu multă dragoste, emoție și căldură, picturile domniei sale fiind o ilustrare a credinței, suferinței, dar și a izbânzii...