Epidemia de indisciplină și de inconștiență bate epidemia de Covid-19 în România. 548 de persoane (numărul celor infectați este de 1.029 persoane) au ajuns în carantină pentru că au fost prinse de polițiști, jandarmi și medici nerespectând autoizolarea la domiciliu.

Și mai grav este că, la nivel național, 14 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. Până ieri, 26 martie, pe teritoriul României, fuseseră confirmate 1.029 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 erau declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași). 17 persoane cu Covid-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău și Timișoara, decedaseră.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, fuseseră înregistrate alte 123 de noi cazuri de îmbolnăvire. Una dintre persoanele diagnosticate cu Covid-19 era jandarm la Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, contactând virusul în cadru familial. La nivelul unității lui fuseseră luate de urgență toate măsurile necesare referitoare la izolarea, atât a jandarmului în cauză, cât și a celor cu care intrase în contact, conform procedurii anchetei epidemiologice, încă din faza în care era doar suspect. Pacienții nou confirmați aveau vârsta de 7 – 87 de ani. La ATI, erau internați 29 de pacienți, din care 23 în stare gravă și restul în stare bună, staționară.

Ieri, în Bihor, erau 110 persoane în carantină și 3.754 izolate la domiciliu.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau 6.151 de persoane. Alte 110.042 de persoane erau în izolare la domiciliu și se aflau sub monitorizare medicală. Până ieri, la nivel național, fuseseră prelucrate 15.998 de teste, din care 823 în unități medicale private.

 

Amenzi și dosare penale!

Prin structurile abilitate ale MAI fuseseră joi, 26 martie, întocmite 183 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, iar Poliția și Jandarmeria aplicaseră 1.883 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare și carantină. De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră întocmise 4 dosare penale pentru fals în declarații.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, până joi, 59 de cetățeni români fuseseră confirmați ca fiind infectați cu Covid-19: 44 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie și Luxemburg. De la începutul epidemiei și până ieri, 11 cetățeni români aflați în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franța și unul în Marea Britanie, decedaseră.

„Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia Telverde - 0800.800.358. Numărul Telverde nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20”, se afirmă într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Până pe 25 martie, fuseseră raportate 204.930 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri fuseseră înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.