Municipalitatea orădeană accesează un împrumut de 40 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, contractat pe o perioadă de 22 de ani. Este cel mai mare sprijin BEI acordat pentru investițiile urbane din România. Prima tranşă este de 19,5 milioane euro, banii urmând să fie folosiţi pentru achiziţie de autobuze, modernizarea unor parcuri şi a infrastructurii rutiere.

„Investițiile urbane durabile pentru reducerea consumului de energie și modernizarea transportului urban, precum și a zonelor urbane și parcurilor din Oradea vor fi accelerate printr-un nou împrumut de 40 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. Este cel mai mare sprijin financiar acordat vreodată de BEI pentru proiectele derulate de un municipiu din România, prin care se dorește creșterea calității vieții pentru rezidenți, întreprinderi și vizitatorii care vor ajunge aici”, a anunţat, ieri, Primăria Oradea, adăugând că noile investiții pentru îmbunătățirea eficienței energetice în școli și clădiri publice vor reduce costurile cu energia și emisiile de carbon, iar cele în transportul urban vor facilita accesibilitatea și îi vor stimula pe locuitori să renunțe la utilizarea mașinilor personale. Totodată, investițiile substanțiale în spații publice deschise și zone verzi vor contribui la un aer mai curat și la o mai mare durabilitate a mediului.

„Acest sprijin financiar din partea BEI reprezintă încă o șansă de a dezvolta orașul nostru și de a crește calitatea vieții locuitorilor săi. Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiții a început cu mult timp în urmă și ne-a ajutat să atingem obiectivul de a crea o comunitate durabilă. Cu acest nou sprijin financiar ne propunem să îmbunătățim transportul urban, să modernizăm infrastructura rutieră și să reabilitam spații publice și clădiri din municipiu. Modernizarea va ține cont și de nevoile legate de protecția mediului și de turism. Aș dori să mulțumesc Băncii Europene de Investiții pentru cooperarea excelentă avută de-a lungul anilor”, a precizat Florin Birta, primarul Oradiei.

„Banca Europeană de Investiții lucrează cu autorități vizionare din orașe ale Europei și din întreaga lume pentru a accelera dezvoltarea urbană durabilă și pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din acele comunități. Cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru investițiile derulate de un municipiu din România va contribui la îndeplinirea ambițiilor Oradiei de a fi un oraș mai verde și mai accesibil. Așteptăm cu nerăbdare să consolidăm cooperarea cu alți parteneri municipali din România”, a transmis Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este o instituție de creditare aparținând Uniunii Europene, deținută de statele sale membre. Aceasta pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide care să contribuie la atingerea obiectivelor politicii UE. BEI sprijină dezvoltarea urbană, eficiența energetică și transportul durabil.

 

Noi investiții

Noul credit, contractat pe o perioadă de 22 de ani, reprezintă cel mai mare sprijin BEI acordat pentru investițiile urbane din România, fiind al patrulea împrumut pe care îl oferă municipalității orădene. Prima tranșă de 19,5 milioane de euro a fost semnată, restul de bani putând fi accesați pe măsură ce proiectele de investiții progresează.

„Oradea este unul dintre cele mai verzi orașe din România, iar noua finanțare BEI va fi folosită pentru modernizarea parcurilor, reamenajarea piațetelor de cartier și creșterea zonelor pietonale. În acest mod, mai mult de 90% din locuitorii orașului vor avea la circa 5 minute de casă, un spațiu verde. De asemenea, se are în vedere creșterea atractivității orașului atât pentru turiști, cât și pentru afaceri”, menţionează municipalitatea.

Primăria Oradea colaborează de 13 ani cu BEI, valoarea creditelor accesate ridicându-se la 73,7 milioane de euro, bani care se regăsesc în proiectele implementate de municipalitate, cum ar fi: achiziția de tramvaie Siemens, realizarea Aquaparkului Nymphaea, Drumul Expres, pasajele de pe DN 79 și DN 76, reabilitarea clădirii Primăriei, extinderea UPU etc.

Noua finanțare se bazează pe un întreg portofoliu de proiecte care cuprinde: construire drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, dezvoltare zonă publică între Podul Ladislau și Sinagoga Zion, pasaj la intersecția str. Meșteșugarilor cu str. Ovidiu Densușianu, modernizarea parcurilor Libertății și 1 Decembrie, iluminat public inteligent în municipiu și achiziționare de autobuze.

Potrivit Primăriei Oradea, anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiții a oferit 907 milioane de euro pentru proiecte noi derulate în țara noastră. În ultimii 31 de ani, peste 18 miliarde de euro de la BEI au fost investite în sectorul public și privat din România.