2009 a fost anul schimbărilor la OTL
Potrivit lui Csuzi Istvan, prin renegocierea contractelor de livrare de piese, materiale şi servicii s-au făcut reduceri de cheltuieli în valoare de peste 600.000 lei faţă de anul precedent. De asemenea, noile contracte de furnizare a combustibililor şi a energiei electrice au determinat o economie în bugetul de cheltuieli de peste 400.000 lei. Alte economii, estimate la peste un milion de lei, au fost realizate prin efectuarea de reparaţii la liniile de tramvai prin forţe proprii. "Printr-un dialog permanentizat cu sindicatele, s-a creat un climat de linişte. Recunosc că am fost paraşutat aici într-un moment foarte delicat, dar am reuşit să detensionez situaţia. Am ajuns la anumite compromisuri cu sindicatele. În 2009 am acordat creşteri salariale de aproximativ 10% şi au fost făcute premieri de sărbători", a menţionat directorul OTL. În ceea ce priveşte condiţiile de muncă, acesta susţine că în anul precedent au fost renovate grupurile sociale, au fost îmbunătăţite dotările, au fost organizate cursuri profesionale pentru evaluatori şi auditori ISO, cursuri de perfecţionare, cursuri de etică etc. Un punct forte este considerată introducerea uniformelor pentru şoferi şi vatmani, chiar dacă, deocamdată, calitatea lor lasă de dorit. Potrivit directorului economic, Ioan Porge, veniturile din anul 2009 ale OTL au fost de 43,3 milioane lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 43,2 milioane lei. Peste 90% dintre venituri provin din exploatare: vânzări de bilete şi abonamente, închirierea autobuzelor pentru curse speciale sau în convenţie, reclame, cabinetul psihologic şi venituri de la Primăria municipiului Oradea pentru abonamentele pensionarilor. Conducerea OTL a atras atenţia însă că PMO acordă doar 12 lei/lună pentru fiecare pensionar, în condiţiile în care un abonament costă 45 lei. Cheltuielile s-au împărţit pe salarii (42%), plata energiei electrice, combustibililor şi pieselor de schimb, dobânzi etc. "În 2009 am vândut mai puţine bilete decât în 2008. Şi la abonamente am scăzut puţin, însă doar numeric, pentru că valoric am avut încasări mai mari după introducerea abonamentului unic de 45 de lei. Creşterea preţului la abonamente este nesemnificativă faţă de avantajul oferit. La cursele speciale, încasările s-au majorat, fiind aproape duble faţă de anul 2008", a precizat Ioan Porge. Directorul tehnic, Viorel Pop, a declarat că, după ce au fost aduse ultimele tramvaie Siemens în primăvara anului trecut, parcul de tramvaie al OTL a ajuns la 72 de bucăţi. La fel, parcul auto a crescut la 72 de unităţi după achiziţia celor 12 autobuze Volvo. "În anul 2010, avem în vedere să scoatem din circulaţie 21 de autobuze. Sperăm că cele care vor rămâne vor satisface cerinţele din municipiul Oradea. De asemenea, vrem să aducem încă 10 tramvaie second-hand Tatra sau Siemens. Mai trebuie să vină şi cele 24 de microbuze pe care le-am cumpărat şi care au o întârziere de aproape o lună", a precizat Pop. Acesta a mai adăugat că în 2009 s-a pus accent mai mare pe mentenanţa la tramvaie şi la autobuze, o reuşită fiind şi introducerea sistemului GPS de urmărire a mijloacelor de transport în comun. Pentru anul 2010 se mai are în vedere modernizarea tramvaielor TATRA, refacerea intersecţiei de la Cele Trei Crişuri, terminarea reparaţiilor la liniile de pe Calea Aradului, refacerea reţelelor de apă etc.
"Noi ne autogospodărim. OTL execută un serviciu pentru care e plătit. Serviciul acordat diferitelor categorii sociale trebuie plătite. În prezent suntem subfinanţaţi. Pentru categoriile sociale primim doar 12 lei/lună/persoană, în condiţiile în care abonamentul este de 45 lei. De asemenea, OTL nu primeşte niciun ban pentru energie, combustibil, salarii, reparaţii", a menţionat directorul OTL, Csuzi Istvan.
Da unele schimbari s-au produs la nivel de organizare si mentalitate ( doar sus ), insa in depou la tramvaie conditiile de munca lasa de dorit. Daca afara sunt -3 grade, -2 sunt si in hala.Grupurile sanitare sunt aceleasi insa sunt spalate des.Salariile ... sa fim seriosi si sa nu ne laudam cu marirea lor ( poate in cladire conducerii !!! )