Un an dificil în ceea ce privește investițiile în Oradea. Cu haosul de pe piața de construcții, creșterea prețurilor materialelor, criza forței de muncă, pandemia de covid, Primăria a reușit să finalizeze 20 de proiecte cu o valoare totală de 74 de milioane de euro.

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea și-a prezentat ieri raportul de activitate pe anul trecut. Cu toate dificultățile întâmpinate, schimbarea la față a Oradiei a continuat și va continua și în anii următori.

„Anul trecut am avut investiții totale de 90 de milioane de euro, jumătate fiind din fonduri europene. În portofoliul Primăriei sunt 83 de proiecte, în valoare totală de 650 de milioane de euro. Dintre acestea, 44 sunt în implementare, valoarea lor fiind de 224 milioane euro, 4 proiecte în valoare de 14 milioane de euro sunt în evaluare, 20 de proiecte au fost finalizate în 2021, valoarea lor fiind de 74 milioane euro, iar 15 proiecte, în valoare de  345 milioane de euro, sunt în pregătire. În 2022, investițiile care urmează să fi realizate cu bani europeni au o valoare de 52 milioane euro. Simplificând, cu 2 lei cheltuiți de noi, am primit 8 lei din fonduri nerambursabile, cheltuind 10 lei pe investiții. La finalul perioadelor de implementare a programelor operaționale am atras în jur de 1,2 miliarde de euro în Oradea, ceea ce a shimbat total orașul”, a spus primarul Florin Birta.

Un an dinamic

Șeful DMPFI Marius Moș a vorbit și despre echipa care face posibile aceste performanțe, subliniind că nu este tocmai ușor să citești mii de pagini din proiecte de finanțare și să găsești mereu soluțiile potrivite.

„Banii au impact asupra orașului dar și asupra imaginii pe care o are și o dobândește. 2021 a fost un an dinamic, în care haosul de pe piața de construcții, creșterea prețurilor la materiale, criza forței de muncă și pandemia și-au pus amprenta asupra posibilităților noastre. A fost anul în care am reușit să finalizăm 20 de proiecte dar și anul în care am reluat a treia oară licitațiile pentru anumite proiecte foarte importante. Am citit mii de pagini de PNRR dar și din alte proiecte de finanțare. De-a lungul celor trei programe de finanțare am învățat cum să lucrăm în echipă, cum să pregătim și să câștigăm proiecte. DMPFI este astăzi un reper în toată țara, dar nu a fost ușor. Anul trecut 3 colegi s-au transferat la Consiliul Județean Bihor pentru a pune bazele unei noi echipe care să se ocupe de proiectele europene ale județului. Ne bucură acest lucru pentru că dezvoltarea județului Bihor este un plus pentru noi toți”, a spus Marius Moș care a vorbit apoi despre proiectele finalizate sau aflate în diferite stadii dar care au făcut pași importanți în 2021.

În domeniul transportului public au fost livrate 10 tramvaie și 15 autobuze și a fost finalizată noua linie de tramvai, fiind realizate cele mai mari investiții, după 1990, în transportul public din Oradea.

Totodată, au început lucrările la pasajul rutier din Piața Cetate și au fost finalizate 3 zone pietonale: Aurel Lazăr, Libertății și zona malului stâng. De asemenea, au început lucrările la piațetele Magnoliei, Cazaban și Nufărului.

Pentru acest an sunt programate să fie demarate și lucrările la celelalte patru pasaje din Piața Emanuil Gojdu.

Printre proiectele încheiate în domeniul educației se numără Școala Gimnazială Dacia, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” și Grădinița nr. 20. Totodată, lucrările pentru reabilitarea Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” sunt în derulare.

Anul 2021 a mai presupus și finalizarea reabilitării termice a 12 blocuri de locuințe, în timp ce pentru alte 16 blocuri lucrările vor începe în perioada următoare. Tot în acest an, vor demara lucrările la proiectul care are în vedere valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I.

În domeniul sanitar, anul acesta vor continua lucrările de reabilitare termică a celor două mari unități spitalicești din Oradea, însă va fi demarată și extinderea Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență. În 2021, prin intermediul a două proiecte în valoare de 10 milioane de euro, cele două spitale din municipiu au fost dotate cu aparatură și echipamente.

Cel mai important proiect însă are în vedere ridicarea Spitalului de boli infecțioase din str. Vlădeasa, pentru care, în 2022, va fi demarată licitația pentru proiectare și execuție.

În ceea ce privește proiectele care urmează să înceapă și vor da peste cap traficul în oraș, primarul Florin Birta a amintit începerea etapei I a proiectului Coridorului de mobilitate, etapa a 3-a a proiectului de termoficare, lucrări noi în zona Nufărul datorate proiectului geotermal, plus continuarea celor existente.

„În toamnă se vor finaliza lucrările de pe Bulevardul Nufărul - Cantemir și pasajul din Piața Cetate. Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor fi date în folosință în acest an”, a mai adăugat primarul Florin Birta.