Consilierii locali au aprobat joi, 28 septembrie, mai multe proiecte privind reabilitarea şi modernizarea a patru parcuri din municipiul Oradea: 22 Decembrie, I.C. Brătianu, Libertăţii, Șanțul Cetății. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, Oradea având la dispoziţie 18 milioane euro pentru astfel de intervenţii.

Dacă în etapa anterioară de finanţare europeană, banii erau acordaţi pentru înfiinţarea de noi spaţii verzi, în actuala etapă se finanțează reabilitarea parcurilor.

„Avem în acest moment o sumă alocată pe partea de spații verzi de 18 milioane euro prin Programul Operațional Regional, care sunt bani rezervați pentru Oradea. Primăria Oradea a finalizat proiectele tehnice necesare pentru reabilitarea parcurilor, urmează să dăm drumul la procedura de achiziție a serviciului de execuție, deci în primăvara anului viitor toate aceste parcuri vor intra în reabilitare, iar până la începutul anului 2025 vor fi și finalizate”, a declarat primarul Florin Birta.

 

Parcul 22 Decembrie

În Parcul 22 Decembrie, cu o suprafață de 22.570 mp, se are în vedere modernizarea și reorganizarea spațiilor publice urbane (zone pietonale, zone destinate traficului velo, piste de alergare etc), iar prin reconsiderarea modalităților de utilizare a acestora, se propune un concept ecologic de amenajare a spațiilor verzi plantate.

Parcul va avea mai multe zone funcționale din punct de vedere al activităților și amenajărilor: loc de joacă cu suprafețe de tartan și așchii de lemn, facilități de agrement și sport - teren multifuncțional de sport cu dimensiuni de 19x11 m, finisat cu tartan, facilități moderne pentru toalete publice, va fi dotat cu wi-fi și panouri indicatoare și elemente de orientare, pistă de biciclete, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic/beton și sac de plastic etc.

De asemenea, cișmelele de apă potabilă vor fi amplasate la intersecția mai multor puncte de interes, iar ca element de noutate cișmelele vor fi dotate cu bol pentru adăpat animale. În cadrul parcului se va amenaja o fântână cu joc de lumini în partea centrală a parcului, spre strada Horea.

Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 8 luni, iar valoarea investiției este de 10.637.931,41 lei, inclusiv TVA.

 

Parcului I.C. Brătianu

Parcul I. C. Brătianu, cu o suprafață de 64.850 mp, a fost reabilitat ultima dată la începutul anilor 2000. Prin proiectul aprobat de consilierii locali se propune amenajarea unor terenuri multifuncționale de sport, realizarea unei piste de pump-track și remedierea deficiențelor la terenurile de sport existente.

Totodată, se are în vedere amenajarea unei zone pentru agrement și pentru joaca copiilor și se va amenaja și o zonă de aventură, o tiroliană, precum și un ansamblu de trasee compuse din obstacole formate din elemente de lemn și cabluri din oțel fixate pe arbori.

Locul de joacă se va moderniza integral, vor fi montate echipamente de joacă din materiale cât mai naturale, adecvate copiilor cu vârsta de până la 12 ani și celor cu dizabilități. Se vor asigura suprafețe generoase plantate cu mixuri de plante perene erbacee/florale; în plus, se dorește amenajarea unui iaz auto-sustenabil și se are în vedere posibilitatea de valorificare și „refațadizare” a construcției din partea vestică a parcului (ce adăpostește sonda aparținând SC Transgex SA). În parc va exista și o toaletă publică modernă, cu sistem de auto-curățare, zonă de vestiare, duşuri.

Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 8 luni, iar valoarea totală a investiției este de 7.801.376,79  lei, inclusiv TVA.

 

Parcul Libertății

În cadrul lucrărilor de modernizare a Parcului Libertăţii și a intervențiilor în lunca Crişului Repede vor fi realizate zone de acces modernizate, zona centrală și zonele de odihnă și relaxare bine evidențiate, se va crea o zonă pentru activități sportive, iar spațiul actual de joacă se va desființa și se va realiza un nou loc de joacă din așchii lemnoase.

De asemenea, parcul Libertății va fi dotat cu elemente specifice unui spațiu recreativ: bănci de metal și lemn, bănci electronice tip „smart” cu încărcare USB, panouri informative inteligente interactive, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic și sac de plastic, cișmele de apă potabilă, stâlpi de iluminat pentru parcuri etc.

Se vor face intervenții și în zona statuilor: în zona bustului lui Iosif Vulcan și a statuii Zsuzsannei Lorantffy se propun două spații de tip alveolar, cu finisaj din așchii lemnoase, pentru a ușura accesul în jurul statuilor, în cadrul evenimentelor de comemorare, iar bustul lui Gyula Czaran, va fi pus în valoare prin plantații floricole.

Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 6 luni, iar valoarea totală a investiției este de 7.801.376,79  lei, inclusiv TVA.

 

Parcul din Șanțul Cetății

Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Reactivarea și extinderea parcului din Șanțul Cetății”, amenajarea parcului urmând să fie extinsă în partea dinspre strada Griviței.

„Din punct de vedere al fondului arboricol, amplasamentul din Șanțul Cetății este parcul cu cele mai multe specii, cu cea mai mare diversitate. Acesta cuprinde 59 de specii diferite de arbori și arbuști, respectiv 321 de bucăți, prezenți în grupuri sau plantați în aliniament de-a lungul aleii principale. Dintre aceștia, va trebui să intervenim la un număr de 28 arbori, care sunt uscați. De menționat însă că fondul arboricol plantat se va completa cu 104 arbori din speciile salcâm japonez, arbore lalea, arțar. Totodată se vor realiza amenajări floricole cu 3.255 exemplare de plante perene, arbuști și graminee”, a explicat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.

Potrivit proiectului, zonele de acces vor fi prevăzute cu puncte de informare, bănci și coșuri de gunoi, iar cele două iazuri vor fi reabilitate. Mobilierul stradal va fi confecționat din cărămidă și va fi  tratat împotriva intemperiilor, fiind identic cu cel existent în prezent. Totodată, în imediata apropiere a zonelor de acces dinspre Calea Clujului, va fi amenajată o zonă de joacă pentru copii. Pe de altă parte, va fi amenajată o zonă de spectacole, teatru și cinema în aer liber, unde se vor regăsi food-truck-urile și toaletele ecologice. Tot aici se vor amenaja trasee botanice cu plante decorative specifice. De asemenea, va fi amenajată o pistă de alergare de zgură.

Valoarea totală a investiției este de 13.437.379 (inclusiv TVA), termenul de execuție fiind de 6 luni.