Sala Mare a Primăriei Oradea a fost astăzi, 23 ianuarie, arhiplină pentru sutele de elevi veniţi să-i asculte pe cei mai învăţaţi despre semnificaţia momentului de la 24 ianuarie 1859, când s-a împlinit un deziderat de veacuri al naţiunii române, Unirea Principatelor.

ANCMRR „Gl. Traian Mosoiu” – Filiala Bihor, în parteneriat cu Universitatea Agora Oradea, Școala gimnazială Internațională Agora, Asociația Europeană Dimitrie Cantemir, Garnizoana Oradea, Cercul militar Oradea, Centrul 54 Comunicații Oradea, ANCE „Regina Maria” și ANVR filiala Bihor au organizat astăzi, 23 ianuarie, un simpozion dedicat Unirii Principatelor Române, moment realizat la 24 ianuarie 1859.

Moderatorul evenimentului a fost gl. bg. (r) dr. Vasile Creț, președintele ANCMRR GL. Traian Moșoiu, filiala Bihor.

„Ne bucurăm că Sala Mare a Primăriei Oradea este arhiplină, iar prezența tinerei generații la simpozion face ca asemenea evenimente să fie trăite cu maximă intensitate”, a spus dr. Vasile Creț, în deschiderea evenimentului. Manifestarea a debutat cu intonarea imnului de stat al României de către Corul Liceului de Arte Oradea, tinerii impresionând auditoriul prin interpretarea lor plină de emoție și trăire sufletească.

În cadrul simpozionului, au fost invitați să susțină comunicări: prof. dr. Livia Giurcuța, de la Liceul Aurel Lazăr, care a prezentat materialul „Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, moment crucial în devenirea României moderne”; prof. univ. Viorel Faur, de la Universitatea Oradea, care a prezentat materialul „Românii din Transilvania și Bihor la Unirea din 24 ianuarie1859” și gl. bg(r) Mihail Țăpârlea, vicepreședinte al Asociației Europene „Dimitrie Cantemir”, care a prezentat materialul „Alexandru Ioan Cuza, om politic și militar”.

A urmat un regal artistic susținut de: Corul „Ariston” al Liceului de Arte, coordonat de director, prof. Mihaela Geta Bondor și Alexandra Pereț Ionoi; Grupul folcloric „Simboluri Bihorene” al Liceului de Arte, coordonat de prof. Aurica Bonțu; Taraful de muzică populară al Liceului de Arte, coordonat de prof. Sorin Miescu; Ansamblul de copii de clasa a IV-a „Mugurii Bihorului”, de la Școala gimnazială „Dimitrie Cantemir”, coordonat de director, prof. Viorica Popa și prof. dr. Doina Lung; Corul de copii de la Școala gimnazială Hidișelu de Sus, coordonat de director, prof. Elena Moza și prof. Anca Călinescu, și eleva Ioana Berdie, interpretă de muzică populară de la Liceul „Onisifor Ghibu”.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat distinși generali, cadre militare active, în rezervă și retragere, invitați de la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea (director Ionel Hotnoga), de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor (maior Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU ,,Crișana”), Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, cadre didactice și elevi de la mai multe școli din Oradea și Bihor, printre care amintim: Liceul de Arte Oradea (peste 150 de elevi), Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Școala gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea și Școala gimnazială Hidișelu de Sus.