Municipalitatea dorește să încurajeze transportul cu vehicule electrice în Oradea, deoarece în prezent cea mai mare parte a poluării urbane este cauzată de transportul rutier, iar o soluție la această problemă de mediu este, cu siguranță, transportul cu vehicule electrice, coroborat cu energia electrică produsă prin resurse nepoluante.

Uniunea Europeană pune accent pe dezvoltarea electromobilității, iar municipalitatea are acum la îndemână un program care se derulează prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, program care urmărește să sprijine orașele reședință de județ să instaleze stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Perioada de depunere a cererii de finanțare este 18 octombrie - 16 noiembrie.

Cele 16 staţii vor fi poziţionate lângă Gara centrală, pe Bdul Dacia, în zona Arenei Antonio Alexe, str. T. Vladimirescu, Primăria Oradea, str. Dunării, Parcul Traian, Aquapark Oradea (2 staţii), Oradea Platza, viitoarea Sală Polivalentă, Universitate, Parcul Salca, Parcul Industrial II, str.Nufărului.

„La stabilirea locațiilor s-a ținut cont de sugestiile oamenilor, de situația juridică a terenurilor unde vor fi amplasate stațiile și de puterea electrică disponibilă. În acest moment, proiectul se află în stadiul studiului de fezabilitate, urmând ca în perioada următoare să fie depus spre finanțare”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Condițiile cerute sunt ca municipiul să fie proprietar al terenului pe care se amenajează aceste spații, să nu existe ipoteci sau alte sarcini pe acel teren, să existe un acces neîngrădit la aceste stații, să existe suficentă putere la rețeaua electrică din zonă, pentru că aceste spații sunt mari consumatoare de energie.

De menționat că toate aceste condiții sunt îndeplinite de terenurile propuse pentru cele 16 stații de reîncărcare a vehiculelor electrice.

Practic, se încearcă accesarea în întregime a sumei avute la dispoziție, de aproximativ 2,5 milioane de lei. Prin acest program se asigură 190.000 de lei pentru fiecare post de reîncărcare. Contribuția orașului Oradea va fi de 10% din cheltuielile eligibile.

Harta în detaliu cu cele 16 stații de reîncărcare stații poate fi vizualizată accesând linkul următor: https://goo.gl/eAgZZL.