Elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu au trecut pragul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai marţi, 22 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la naşterea poetului maghiar Ady Endre.

Poet și publicist maghiar, născut la 22 noiembrie 1877 în localitatea Mecenţiu (Sălaj, azi în judeţul Satu Mare), Ady Endre a fost considerat cel mai valoros poet maghiar al secolului  XX.
Ady Endre s-a distins prin credința sa fermă în progres social și dezvoltare și prin explorarea, în poeziile sale, ale unor întrebări fundamentale pentru existenţa europeană modernă: dragoste, temporalitate, credință, individualitate și patriotism.
Provenit dintr-o familie de mici nobili, Ady va urma primele clase la școala calvină din satul natal și apoi Gimnaziul Catolic la Carei și Colegiul Calvin din Zalău.
În anul 1896, tânărul Ady se înscrie la Facultatea de Drept din Debreţin, abandonând cursurile acesteia în anul 1900, pentru a se dedica ziaristicii. Debutează editorial cu volumul de poezii „Versek” în anul 1899. Ady Endre a frecventat mediile literare și artistice din Oradea la începutul anilor 1900, existâns şi astăzi în acest oraş o casă memorială care-i poartă numele.

Şi pentru că în data de 22 noiembrie s-au împlinit 145 de ani de la nașterea poetului, elevii clasei a X-a I, (cu profilul de științe ale naturii), au participat la un mic atelier de literatură la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai.

Elevii au făcut cunoștință cu publicațiile ziaristului Ady Endre, din cotidianele Szabadság și Nagyváradi Napló.

Apoi, aceştia au primit sarcina de a reconstrui patru articole din piesele decupate din publicațiile: Hull a hó, Akik válnak,  A sugó komája és a Versek az ideálhoz.

După cee au reconstruit articolele cu succes, elevii au avut ocazia de a studia  materialele publicate de Ady Endre în Nagyváradi Napló, din anul 1902, perioada ianuarie-iunie.