Municipiul Beiuş, reprezentat prin Consiliul Municipal Beiuş, în calitate de Beneficiar, pe de o parte şi Comunitatea Europeană, reprezentată de Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, în calitate de Autoritate Contractantă şi Secretariatul General al Guvernului, ca Autoritate de Implementare, pe de altă parte, au semnat un contract de finanţare nerambursabilă - Acţiuni Externe ale Comunităţii Europene - Phare 2006. Agenţia Judeţeană pentru Ocupare Profesională Bihor este partener, iar Agenţia Naţională pentru Promovarea Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi Grupul de iniţiativă al romilor din municipiul Beiuş sunt asociaţi la acest proiect.
Scopul acestui contract este acordarea unei finanţări nerambursabile de către Autoritatea Contractantă pentru implementarea proiectului intitulat "13 locuinţe pentru romii din Beiuş, în sistem duplex, din lemn, încălzite cu sobe de teracotă". Perioada de implementare a proiectului este de 10 luni şi jumătate. Costul total al proiectului este estimat la 241.990 Euro, din care contribuţia Autorităţii Contractante este de maximum 198.420 euro, echivalentul a 82% din costul total eligibil estimat.
Prin acest proiect se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor din municipiul Beiuş, beneficiarii direcţi fiind 13 familii de romi (aproximativ 70 de persoane) care, în urma unei selecţii făcute de o comisie formată din partenerii proiectului şi comunitatea de romi, vor primi câte o locuinţă decentă şi sigură, pe baza unui contract de folosinţă gratuită şi, după 5 ani, vor deveni proprietare ale acestora. Totodată, beneficiari direcţi vor fi şi 14 romi din municipiul Beiuş, care vor fi selectaţi, calificaţi (vor primi diplome de calificare recunoscute la nivel naţional) şi angajaţi, pe perioada de execuţie a lucrărilor şi a utilităţilor necesare pentru locuinţe.
Obiectivele proiectului sunt următoarele: 1. îmbunătăţirea situaţiei locative a unui număr de 13 familii de romi din municipiului Beiuş; 2. ridicarea nivelului de pregătire profesională pentru un număr de 14 romi din Beiuş şi încurajarea participării active a acestora în procesul de construcţie a celor 13 locuinţe; 3. dezvoltarea unui parteneriat durabil şi echitabil între comunitatea de romi din urbe şi Consiliul Municipal Beiuş.
Cât priveşte impactul proiectului, primarul municipiului Beiuş, prof. Adrian Domocoş, declara că se au în vedere următoarele: "Creşterea nivelului de toleranţă şi dezvoltarea unor relaţii principiale interetnice; familiile vor locui într-o zonă fără risc, împreună cu populaţia majoritară şi nu separat, în mod segregaţionist; implementarea proiectului va deveni un exemplu de bună practică pentru toate familiile de romi din regiune, urmând să fie promovat, la nivel european, de către Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, care va prezenta metoda de angajare la locul de muncă, drept una care respectă principiile egalităţii de şanse, incluziunii sociale şi ale dezvoltării comunitare; pe termen mediu şi lung, mărirea impactului social prin rezolvarea problemelor comunităţilor de romi."
Responsabil în relaţia cu publicul: Dan-Mugurel Ispas
(tel. 0724.231.468; ispasdn@gmail.com)
Pentru eventuale informaţii şi sesizări referitoare la proiectele PHARE, contactaţi cfcu.phare@mfinante.ro.