Unul dintre puținii oameni care se mai luptă pentru ca boxul bihorean să nu dispară, Sebastian Silaghi, organizează cea de-a treia ediție a galei „Diamante și box”. Competiția, care va fi onorată cu prezența de doi invitați speciali (foști campioni mondiali), este organizată de Basti Box Salonta și se va desfășura sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 18.00, în Casa de Cultură din localitatea bihoreană.

Evenimentul spectatcol, al cărui cântar oficial se va desfășura în aceeași zi de la ora 09.00, își dorește să-i convingă pe cei prezenți că boxul este cu adevărat o artă. Gala va avea un caracter internațional și asta deoarece alături de cele trei cluburi românești, Progym Gheorghieni, LPS Banatul și Basti Box Salonta, la reuniune va participa și Surman Boxing Team din Bekescsaba (Ungaria). Toate veniturile care vor fi realizat din vânzarea de bilete (25 de lei prețul unui tichet de intrare) vor fi direcționate către achiziționarea unui ring de box cu podium și asta deoarece pugiliștii salontani își desfășoară antrenamentele și competițiile locale pe un ring care este un obiect de muzeu în adevăratul sens al cuvântului și asta deoarece singurul campion olimpic român, Nicolae Linca, a boxat pe el atunci când a fost prezent la o reuniune în Salonta.

Gala va avea cel mult 10 meciuri care vor fi intercalate de mai multe surprize oferite de organizatori. În deschidere vor boxa copiii și cadeții (fete și băieți) după care va urma un moment artistic denumit „Gladiatorii în ring” susținut de Deus Vult. În partea a doua a reuniunii vor urma meciurile tari, de la juniori și tineret, printre protagoniști numărându-se unul dintre cei mai în formă pugiliști de la Basti Box, Adelin Bulboacă (63 kg). La capătul acestor confruntări va fi un alt moment artistic oferit de o trupă de magicieni dar și un recital susținut de „Melaz and The Daydreamers”. Premierea performerilor nu va fi făcută ca de obicei, la finalul meciurilor, ci în încheierea galei atunci când toți pugiliștii se vor afla împreună pe scena Casei de Cultură, iar cei mai buni dintre aceștia vor fi recompensați pe melodia trupei Queen, „We are the champions”.

Prezent în cadrul conferinței de presă care a prezentat datele evenimentului de sâmbătă, Petruț Drăgan, președintele DJST Bihor, l-a felicitat pe Sebastian Silaghi pentru eforturile pe care le depune într-un sport aflat pe cale de dispariție în județul Bihor. În același timp, oficialul a criticat faptul că cei în măsură să schimbe starea de fapt nu fac absolut nimic în acest sens. „Un ochi îmi râde pentru că un eveniment precum cel de sâmbătă se desfășoară la Salonta iar celalălat îmi plânge pentru că Oradea nu este capabilă să organizeze așa ceva”, a declarat Petruț Drăgan, cel care a dat asigurări că va face demersurile necesare pentru ca lumea boxului bihorean să se adune la aceeași masă unde să se decidă dacă se lasă acest sport să moară sau nu.

Regionalizarea boxului

Într-o altă ordine de idei, clubul salontan Basti Box a fost delegat să facă o dezbatere pe tema regionalizării acestui sport. „Se doreșete împărțirea țării pe regiuni astfel încât pugilistul să aibă parte de cât mai multe competiții”, a declarat Sebastian Silaghi. Prima reuniune în acest sens a avut loc la Cugir unde s-a stabilit ca din 2017 țara să fie împărțită pe regiuni. Acest proiect se bucură de tot sprijinul președintelui Federației Române de Box, Vasile Câtea. „Regiunea” va încerca să „canalizeze” toate cluburile dintr-o zonă anume în aceeași direcție urmând a se forma loturi pe regiuni.