La ediția din acest an a Festivalului - concurs Mândru-i cântecu-n Bihor, Marele premiu Elisabeta Pavel a fost obținut de Elena Ioana Mihuța. Evenimentul a avut loc zilele trecute, în Parcul Bălcescu din Oradea, și a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea și Teatrul Regina Maria din Oradea.

Elena Ioana Mihuța s-a născut în 12 mai 1999, în Beiuș, dar a copilărit în satul Vărășeni, comuna Răbăgani. În familia ei de oameni așezați, buni gospodari, cu mama educatoare, tânăra a primit o educație aleasă, care a urmărit-o de-a lungul timpului.

Timidă și neîncrezătoare, Elena își îndreaptă pașii spre Clubul Elevilor Beiuș, îndemnată de mama ei, care era convinsă că acolo va fi pe mâini bune, întrucât doamna profesoară Irina Mihoc se ocupa îndeaproape și cu responsabilitate de copii, respectând cu strictețe tiparul autenticului din folclorul bihorean. După o perioadă intensă de muncă, Elena apare pe scenă în spectacole și diferite festivități. Participă la festivaluri, precum Festivalul Interjudețean „Plaiuri Bihorene”, de la Oradea, unde obține premiul II, dar și la Concursul regional „Poartă deschisă spre vocație”, de la Beiuș, unde îi este acordat premiul I. În anul 2014, este admisă la Liceul de Arte din Oradea, la Catedra de canto popular a doamnei profesoare Aurica Bonțu. Elena este în clasa a X-a, diriginte fiindu-i prof. Cristian Ciorba.

Anul trecut, în decembrie, tânăra a obținut Premiul I și Premiul Special „Florica Ungur” la Concursul „Magia cântecului”, organizat în cadrul liceului.

Însă cea mai recentă realizare a sa este Marele Premiu „Elisabeta Pavel” la Festivalul-concurs „Mândru-i cântecu-n Bihor”, unde a interpretat cântecul doinit „Scumpă m-o ținut maica” și polca „Face-te-ai, grâule, bun”, ambele din repertoriul regretatei Florica Ungur. Evenimentul a avut loc în 12 iunie și a avut ca scop descoperirea și promovarea de noi talente. Din juriul festivalului au făcut parte: conf. univ. dr. Oana Lianu – președintă, Crăciun Parasca, Sorin Miescu, Cornel Borza, Leontin Ciucur și Felician Mureșan.

„Aduc mii de mulțumiri juriului, pentru că a avut încredere în talentul meu; doamnei profesoare Aurica Bonțu, pentru ajutorul pe care mi l-a acordat, dar și pentru învățăturile care mi-au fost de folos atât în ceea ce privește muzica, cât și în viață. De asemenea, îi mulțumesc domnului diriginte Cristian Ciorba, doamnei director a Liceului de Arte Oradea, precum și doamnei profesoare Mihaela Bondor, pentru înțelegere și sprijin în cantonamentul pregătirii pentru concurs”, ne-a declarat Elena Mihuța.

Pe viitor, tânăra dorește să se perfecționeze în tehnica de interpretare vocală, deoarece optează pentru o carieră artistică.