Veste bună pentru pescarii sportivi bihoreni: cotizațiile pe anul 2018 sunt chiar mai mici decât cele de anul trecut, detalii despre sumele pe care trebuie să le plătească împătimiții acestui sport primind de la inginerul Sorin Ile, secretarul Clubului de Vânătoare și Pescuit Sportiv Beiuș.

Acesta a declarat că, la nivelul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bihor, au fost stabilite următoarele cotizații anuale: 120 de lei/membru, 100 de lei pentru elevi cu vârsta mai mare de 14 ani și studenți și 60 de lei pentru elevii cu vârsta mai mică de 14 ani. Sorin Ile a mai precizat că pe raza AJVPS Bihor sunt două lacuri cu licență de acvacultură – Livada și Leș – unde se poate pescui contra unei cotizații suplimentare de 200 de lei și de 300 de lei pentru perioada de prohibiție. De la inginerul Sorin Ile am aflat și alte noutăți din domeniul pescuitului sportiv și recreativ din Depresiunea Beiușului. Interlocutorul nostru a început cu enumerarea zonelor unde se poate pescui pe baza permiselor eliberate de Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură. Interlocutorul nostru a arătat că raza de activitate a Clubului de Vânătoare și Pescuit Sportiv Beiuș este până la Ginta, dar membrii acestuia pot pescui pe Crișul Negru până la frontiera cu Ungaria. Totodată, AJVPS Bihor a încheiat contracte pentru fondurile piscicole cu ape de munte, cum ar fi văile Văratecului, Tărcăiței, Buduresei și Roșiei.

Inginerul Sorin Ile, secretarul Clubului de Vânătoare și Pescuit Sportiv Beiuș, a enumerat zonele de protecție pentru resursele acvatice vii, acestea fiind delimitate la 500 de metri în amonte și aval, pe axul albiei minore, în zona podurilor care au cel puțin un punct de sprijin în albia cursului de apă. Totodată, pe Crișul Negru, a fost stabilită și o zonă de prohibiție totală, pe tot anul, între barajul vechi și polderul de la Ginta.

Cât privește prevenirea și combaterea braconajului piscicol, ing. Sorin Ile a trecut în revistă acțiunile întreprinse anul trecut împreună cu Poliția și Jandarmeria, arătând, totodată, care sunt riscurile la care se expun cei care ar intenționa așa ceva în 2018 sau care vor fi surprinși la pescuit fără să fi plătit cotizația anuală. Anul trecut au fost organizate 30 de controale, soldate cu constatarea a 65 de contravenții și întocmirea a trei dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cu unelte interzise.

Sorin Ile a avertizat că persoanele care nu își achită cotizația pentru 2018 sau nu au permisele de pescuit vizate pentru anul în curs riscă să fie sancționate contravențional cu amendă de la 300 la 600 de lei.