Cu puțină implicare și interes, viața surzilor poate fi descoperită ca fiind autentică, independentă și originală. Sâmbătă, 6 august, în orașul Sighetu Marmației, a avut loc prima ediție a Festivalului Bărbilor pentru Surzi Vasile Roșca In memoriam Romulus Andrieș”. La eveniment au participat concurenți din toată țara, orașul de pe Crișul Repede fiind reprezentat de Remus Ilisie și Doru Demian.

 

Vasile Roșca este un român surd din Sighet, plecat în Italia de mulți ani. El a avut inedita idee de a organiza un festival al bărbilor pentru surzii din România, după ce a studiat această modă din lumea bărbaților. A început să își lase și el barbă, pentru a vedea dacă o schimbare de felul acesta îl va influența în vreun fel. Astfel, a constatat că barba i-a dat o mai mare încredere în el, că i-a insuflat forță și l-a conștientizat asupra masculinității sale. De aici și până la a organiza un festival al bărbilor pentru surzi a fost doar un pas...

Inedita competiție de la Sighet a aliniat la start concurenți din toată țara: București, Onești, Satu Mare, Alexandria, Suceava, Borșa și Sighetu Marmației etc. Din Oradea, la festival, au participat Remus Ilisie și Doru Demian.

La final, s-au acordat și premiile. Astfel, Diploma de Aur i-a fost acordată lui Vasile Roșca; Diploma de Argint, lui Benjamin Danciu; Diploma de Bronz, lui Kurt Andrieș; Diploma de Onorat, lui Vasile Roșca; Diploma „Special Like”, lui Kurt Andrieș; Diploma „Romulus Andrieș”, lui Florin T., iar Diploma de Excelență, lui Gavril Georgiu.  

Diplomele au fost însoțite de diferite sume de bani, în total fiind acordați 2.950 de lei. Banii pentru premii au fost donați de către caricaturistul surd din București Trestian Adrian-Vasile. Organizatorul festivalului a mai avut o idee inedită. El a hotărât ca, în cadrul evenimentului, să aibă loc și o expoziție de fotografii cu fiecare participant, apoi participanții să facă parada modei, la ultima probă, dar și să povestească câte ceva în două minute.

 „În prezentarea mea de două minute, am vorbit despre cum erau percepuți atât bărboşii, cât și pletoşii în vremea comunismului. Apropo, noi, bărboşii, păream în Sighet ca nişte deținuți politici eliberați din închisoarea de acolo...”, ne-a declarat Remus Ilisie.

Tot în cadrul festivalului, artistul care în luna mai, anul acesta, a venit la Oradea să realizeze caricaturile jucătorilor de baschet de la CSM Oradea, la inițiativa baschetbalistului sloven surd Miha Zupan, a realizat, în mod gratuit, câte o caricatură pentru fiecare concurent, dar și pentru cei care au dorit o amintire de neuitat.