Dintre cei aproximativ 12.000 de orădeni aflați pe listele pentru alimente, doar 7.880 s-au prezentat, până la această dată, să-și ridice pachetele alimentare distribuite de Administrația Social Comunitară Oradea (ASCO), în cadrul Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2015/2016. Distribuirea alimentelor se face în zilele lucrătoare, între orele 8.00-16.00, la depozitul situat în Oradea, Aleea Cazaban nr. 60, în proximitatea Ștrandului Ioşia (clădirea fostei spălătorii Ama Ecol).

 

Potrivit reprezentanților ASCO, în această perioadă, se află în plină desfășurare distribuirea pachetelor cu produse alimentare pentru persoane defavorizate, prin programul POAD 2015/2016.

„Perioada de distribuire a pachetelor alimentare continuă până în luna septembrie. Până la această dată, în jur de 70% din numărul persoanelor îndreptăţite au venit să-și ridice alimentele. S-au dat pachete alimentare pentru 7.880 de persoane, în total fiind aproximativ 12.000 de orădeni eligibili. Fiecare beneficiar primește două cutii cu conținut identic, doar pentru o singură categorie în care se încadrează”, ne-a declarat Dănuţ Cheregi, șeful Serviciului Marginalizare Socială din cadrul ASCO.

Fiecare cutie conține următoarele produse alimentare: un kg făină albă de grâu; două kg mălai; o pungă paste făinoase; doi litri de ulei; un kg de zahăr; o conservă de carne de vită; un pate de ficat de porc; un kg de orez; o conservă de paste de tomate și o pungă de fasole boabe.

Distribuirea alimentelor se face pentru următoarele categorii de beneficiari: familiile și persoanele singure care au dreptul la venitul minim garantat; familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; șomerii care au indemnizație de până la 450 de lei/lună; șomerii neindemnizați; pensionarii cu pensii de până la 450 de lei/lună, inclusiv; invalizi, veterani  și văduve de război; persoanele cu handicap grav și accentuat, adulți și copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale, regim rezidențial, publice sau private; persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete sunt de până la 450 de lei/lună/persoană. Reprezentanții ASCO anunță că persoanele care nu sunt deplasabile pot beneficia de sprijin în vederea transportului ajutoarelor alimentare la domiciliu.  Beneficiarii care se încadrează în categoriile enumerate mai sus, și nu au ridicat alimentele, se pot prezenta în zilele lucrătoare, între orele 08.00-16.00, la depozitul situat în Oradea, Aleea Cazaban nr. 60, în proximitatea Ștrandului Ioşia (clădirea fostei spălătorii Ama Ecol), în vederea ridicării pachetelor, indiferent de programare. Este important de știut că moştenitorii beneficiarilor înscrişi pe listele iniţiale care au decedat până la data distribuţiei ajutoarelor alimentare nu pot primi ajutoarele la care ar fi avut dreptul beneficiarii respectivi până la deces.

Persoanele care aparţin categoriilor menționate mai sus şi care, la data distribuţiei ajutoarelor alimentare, se află în perioada de satisfacere a stagiului militar, execută pedepse privative de libertate, au domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private, nu beneficiază de ajutoare alimentare distribuite în cadrul POAD.