Prima ediție a Sărbătorii Recoltei în Bihor se va desfășura în Cetatea Oradea, în perioada 9-11 septembrie 2016, și va avea ca scop principal promovarea produselor, a producătorilor locali, dar și a tradițiilor și potențialului turistic al județului. Evenimentul este organizat de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana, Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, respectiv Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor.

 

 „Este un eveniment în cadrul căruia vrem să promovăm produsele locale, proaspete, de la producătorii locali către toți cei care vor veni la eveniment. Sperăm ca la următoarele ediții evenimentul să capete o anvergură mai mare și să fie destinat și adresat atât cetățenilor din Oradea și Bihor, cât și celor care ne vizitează sau celor din apropierea județului”, a spus Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului, în deschiderea conferinței de presă.

La eveniment au mai fost prezenți Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Dorin Popa, președintele Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare (ACPPA) „Crișana” și Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

 „Cred că noi, Consiliul Județean, și românii, în general, trebuie să avem grijă de lucrurile cu care am copilărit, de tradițiile străbune, de anumite produse care au început, din păcate, să devină o raritate în piață. Ca români, suntem obligați să ducem mai departe folclorul românesc, tradițiile, producția de produse tradiționale, în așa fel încât copiii noștri să poată să le cunoască și să le poate moșteni de la noi. Sper ca această sărbătoare să se organizeze anual și să devină peste ani un eveniment în care să ne aducem cu plăcere aminte de debutul lui, în așa fel încât aici, în Cetatea Oradea, să putem să aducem vizitatori, să aducem consumatori bihoreni, pentru a se bucura atât de acest loc frumos, dar și de tradițiile și produsele din gospodăriile locuitorilor din județul Bihor”, a spus Trian Bodea, vicepreședintele CJ Bihor.

 

Peste 20 de comune participante

Dorin Popa, președintele Asociației Crișana, a vorbit, în linii mari, despre obiectivele evenimentului, arătând că ideea acestei sărbători este de a reuni producătorii împreună, dar și de a provoca administrațiile locale pentru a fi mai receptive la problemele acestora. „Noi mizăm pe vreo 20 de comune acum, însă sper să nu ne mai ajungă spațiul aici, în Cetate. Consumatorii din Bihor trebuie să ştie că, în cele trei zile, aici, va fi piața din Oradea, să-şi aducă şi copiii pentru a cunoaşte producătorii din Bihor, dar și pentru a cumpăra produsele lor. În momentul de față, peste 80% mâncăm din import, ceea ce nu mi se pare normal. Producătorii trebuie susținuți. Noi încercăm să creăm un moment de bucurie, să ne întâlnim cu toți bihorenii, dar şi provocăm administrațiile din Bihor să fie mai receptive, pentru că ei răspund de comunitățile lor. Problemele lor sunt problemele producătorilor: să le găsească piață, să-i ajute să producă sănătos și să vină în contact cu consumatorul”, a menționat Dorin Popa. Președintele Asociației „Crișana” este de părere că numai împreună se pot găsi soluții de comercializare, inclusiv pe lanțuri de magazine.

Evenimentul se va desfășura pe parcursul a trei zile, în perioada 9-11 septembrie 2016. În cadrul evenimentului, fiecare comună participantă va avea un pavilion cu mai multe mese pentru producători, unde vor putea fi achiziționate produse locale. În curtea interioară a Cetății se va amenaja o mică gospodărie cu animale.

 

Activități artistice în curtea Cetății

Detalii despre programul artistic, care va fi organizat în Cetate, în cele trei zile de sărbătoare, au fost oferite de Mircea Jacan, directorul CJCPCT Bihor. „În cele trei zile, pe scenă, vor evolua ansambluri și interpreți din comunele județului. Vom acoperi intervale orare foarte largi cu concerte și manifestări pe durata celor trei zile. În plus, vom încerca să aducem niște meșteri populari, care vor susține mici ateliere de creație în cadrul evenimentului”, a precizat Jacan. De menționat că în cadrul evenimentului se va face inclusiv must proaspăt, dar și pâine de casă într-unul dintre cuptoarele funcţionale de lângă Muzeul Pâinii.

În cele trei zile de sărbătoare, vor avea loc diferite activități artistice, în cadrul cărora fiecare localitate își va putea promova artiștii locali, meșteri populari, mici ateliere pentru copii, iar Asociația firmelor Bihorene va organiza și sesiuni pentru producători și primari, respectiv pentru eventualii investitori.

În cele trei zile de sărbătoare și-au anunțat intenția de participare peste 20 de orașe și comune (Beiuș, Aleșd, Vașcău, Abrămuț,  Aștileu, Avram Iancu, Borș, Buntești, Chișlaz, Curățele, Diosig, Drăgănești, Sălacea, Sînmartin, Sârbi, Suplacu de Barcău, Șinteu, Șuncuiuș, Tăuteu, Tinca, Toboliu, Hidișelu de Sus, Mădăras, Nojorid și Paleu), însă organizatorii așteaptă și alte comune să ia parte la prima ediție a Sărbătorii Recoltei.