De-a lungul istoriei, ideile multor genii nu au fost acceptate din prima, ci mai târziu, uneori chiar după moartea acestora. Un tânăr de 18 ani, Victor Man, unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului Național Emanuil Gojdu din Oradea, a creat un eveniment inedit, prin care propune ca în noaptea de sâmbătă, 13 august, spre duminică, 14 august, să ne mutăm ceasurile cu 20 de minute în față!

Ora universală coordonată sau Timpul Universal Coordonat, prescurtat internațional UTC, este ora după care se ghidează toate ceasurile de pe glob. Victor Man consideră că, prin avansarea cu 20 de minute a UTC, amiezile solare ar fi la ore mai potrivite, mai apropiate de ora 12.00 pe tot globul, nu doar în anumite locuri. Astfel, la centrele fusurilor orare, amiezile solare medii ar fi la 12.20, iar la limitele dintre două fusuri orare ar fi la 11.50/12.50, din nou în funcţie de ce fus orar se ia în considerare, cel din vestul sau cel din estul limitei.

„Un dezavantaj ar fi faptul că dimineaţa soarele ar răsări cu 20 de minute mai târziu decât acum, însă, după părerea mea, ne-am obişnui odată cu trecerea timpului.

Ca și avantaje, seara s-ar întuneca mai târziu. Astfel, oamenii și-ar desfășura mai mult timp activitățile în aer liber.

„În acest mod, oamenii ar deveni mai sănătoși. În plus, am economisi lumina artificială, de unde rezultă imediat prețul mai mic al facturilor la electricitate. De asemenea, ar crește și profitul din turism, deoarece turiștii ar petrece mai mult timp serile afară, fiind mai multă lumină”, argumentează Victor Man.

Pentru a-și pune în aplicare proiectul, tânărul i-a contactat pe cei de la Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor - sectorul Radiocomunicații (ITU-R), care i-au recomandat să contribuie activ la studiile lor, pentru ca propunerea lui să fie luată în considerare. Problema este, însă, că, la scurt timp după trimiterea contribuției, a primit un răspuns cum că ea trebuie trimisă de către o autoritate națională competentă în numele său, pentru a fi luată în considerare.

Tânărul a luat, apoi, legătura cu reprezentanții Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), necunoscând o altă autoritate competentă care să se ocupe de această problemă. După mai multe e-mailuri trimise (în decursul a aproximativ două luni de zile), Victor a primit, în final, un răspuns, prin care i se aducea la cunoștință faptul că: „ei nu sunt autorizați să producă modificări la UTC”.

Chiar dacă a întâmpinat anumite dificultăți, tânărul este hotărât să nu renunțe la demersul său, venind cu următoarea propunere: „Aș dori să facem un fel de „mișcare de revoltă”, în mai multe localități (dacă se poate, chiar în toată țara). Astfel, în noaptea de sâmbătă, 13 august, spre duminică, 14 august, la ora 0.20 UTC, care înseamnă 3.20 ora noastră, să ne mutăm ceasurile cu 20 de minute în față. În acest mod, ora 3.20 va deveni 3.40, iar începând din acea duminică, soarele va răsări, dar va și apune mai târziu cu 20 de minute decât anii trecuți, tot în aceeași perioadă, noi toți organizându-ne programul în funcție de noua oră”.

În cazul în care UTC nu se va schimba prea curând, rămâne ca, și atunci când se trece de la ora standard la ora de vară, ora 3.20 să devină 4.20, iar când se revine de la ora de vară la cea standard, 4.20 să se transforme în 3.20, deoarece o directivă europeană prevede ca schimbarea să aibă loc mereu la ora 1.00 UTC, iar noi, în calitate de membri ai UE, o vom respecta în continuare...