"Cred că dragostea publicului este lucrul cel mai important din calea cântecelor mele şi rostul a ceea ce fac. Faptul că sunt foarte bine primit mă face să urc pe scenă, altfel totul ar fi în zadar. Fără public şi fără partea pozitivă pe care publicul ţi-o oferă eram de mult timp un funcţionar sau un bun arhitect, ştiu şi eu?"

Zodiac Travel: V-aţi petrecut prin muncă ziua de naştere, cântând la Zilele oraşului Timişoara...

Mircea Baniciu: Am fost invitat pentru a doua oară la acest eveniment, am fost acolo şi anul trecut, a fost un eveniment reuşit, cu foarte multă lume. După concert mi-am adunat toţi prietenii, am găsit un locşor pe malul Begăi, la o terasă, şi am depănat cu ei amintiri...

ZT: Ce cadouri aţi primit de ziua dvs.?

MB: Am primit foarte multe, nici nu mă aşteptam la atâtea, dar cel mai frumos cadou a fost reîntalnirea cu vechi şi buni prieteni.

ZT: Se vorbeşte mult despre brandul României, iar dvs., prin natura profesiei, sunteţi un călător - aţi văzut, practic, toată ţara asta. Ce ar trebui să însemne România pentru un turist străin, domnule Baniciu?

MB: La un moment dat, se zicea - mai în glumă, mai în serios - că România este o ţară frumoasă, dar e păcat că-i locuită. Eu nu m-aş exprima chiar aşa, pentru că mai sunt înca mulţi OAMENI în ţara asta, dar care, din păcate, se împuţinează pe măsură ce trece timpul. Am văzut recent un reportaj despre staţiunile balneoclimaterice româneşti, e jale. Chiar acum, în timp ce vorbim, mă apropii de Băile Herculane, merg către Reşiţa. Păi Semenicul e lăsat în paragină, iar la Herculane se dărâmă hotelurile, ce să mai vorbesc despre Buziaş sau Tuşnad... Cred că a fost o chestie politică, le-au cumpărat unii pentru ca apoi să le lase să cadă. Eu cred că România seamănă mult cu Elveţia, însa numai la decor. E mare păcat că avem nişte locuri grozave şi că nu ştim să materializăm ceva...

ZT: Să vorbim puţin despre ţările pe care le-aţi vizitat, de-a lungul timpului, şi despre preferatele dvs.

MB: Am fost în Germania, Belgia, Franţa, Elveţia şi-n multe alte locuri. N-am reuşit, încă, să ajung în Italia şi e mare păcat pentru că eu sunt arhitect de meserie, iar prima mea iubire a fost arhitectura, nu muzica. Prefer ţările europene în detrimentul SUA sau Canadei, care nu m-au impresionat foarte tare. Îmi plac ţările amintite mai sus, îmi place Spania, îmi plac ţările cu tradiţie, cu o istorie mare şi care au ce oferi turistului. Îmi place Grecia foarte mult, pentru că eu iubesc marea, iar Mediterana este ceva de vis. Şi Turcia are un turism extraordinar de bine dezvoltat, dar n-am apucat să ajung acolo, probabil că o s-o vizitez la toamnă.

ZT: Ce tabieturi de vacanţă aveţi?

MB: N-am mari tabieturi. Îmi place foarte mult să înot.

ZT: Ce nu aţi făcut încă, dar v-ar plăcea să faceţi, într-o vacanţă?

MB: Uite, aici m-ai nimerit! O croazieră... şi chiar mă bate gandul! Mi-ar plăcea o croazieră pe Mediterană, în largul coastelor Italiei, Franţei, Spaniei. Vasele astea uriaşe de croazieră mă fascinează foarte tare!

ZT: Ce planuri de vacanţă mai aveţi pentru vara asta?

MB: Pană la sfârşitul lui august sunt ocupat cu concertele, iar apoi, în septembrie, mă gândesc la o vacanţă în Grecia, în Turcia sau, de ce nu, la croaziera aia de care-ţi spuneam.

ZT: Povestiţi-ne despre turneul naţional din cadrul Serbărilor Timişoreana. Unde mai concertaţi în perioada următoare?

MB: Următorul spectacol este la Buzău, după asta vine Bacăul şi pe urmă Constanţa. Au fost concerte în 10 oraşe, practic cei de la Timişoreana au organizat în fiecare weekend câte unul. Invitaţii Serbărilor sunt Cargo (vineri), Holograf (sâmbătă) şi Pasărea Colibri (duminică).

ZT: Mai cantă tinerii la chitară, domnule Baniciu?

MB: Cum să nu? Ieri eram înca la mare, în 2 Mai, că acolo stau de obicei, şi vedeam foarte mulţi tineri cântând la chitară. Şi nu cântă numai pe plajă! Am avut surpriza plăcută să aud şi din cântecele Phoenix, şi din astea mai noi, şi nu neapărat că eram eu pe acolo... Dacă vreţi să vă convingeţi, atunci mergeţi în Vamă! Părerea mea este că tinerii, atunci când pleacă în vacanţă, au cel puţin pe unul în grup care ştie să cânte la chitară.

ZT: Care este calitatea cu care vă mândriţi cel mai mult?

MB: Modestia. Sunt frumos, talentat şi deştept (râde). Serios, modestia este cea mai importantă calitate, cel puţin aşa cred eu.

ZT: Aveţi vreo dorinţă încă neîmplinită?

MB: Mai multe, dar nu pot să le spun.

ZT: Ce reprezintă dragostea publicului pentru artistul Mircea Baniciu?

MB: Cred că dragostea publicului este lucrul cel mai important din calea cântecelor mele şi rostul a ceea ce fac. Faptul că sunt foarte bine primit mă face să urc pe scenă, altfel totul ar fi în zadar. Fără public şi fără partea pozitivă pe care publicul ţi-o oferă eram de mult timp un funcţionar sau un bun arhitect, ştiu si eu?

Material preluat de pe www.zodiactravel.ro