Sub egida Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România - Organizaţia locală Şinteu, Primăriei Şinteu şi Şcolii cu clasele I-VIII Şinteu, la finele săptămânii trecute, a avut loc cea de-a XII-a ediţie a "Serbărilor cartofului", la care au luat parte numeroşi oaspeţi marcanţi din ţară şi de peste hotare.

Programul a debutat sâmbătă, cu un simpozion despre cultivarea cartofului, susţinut de către Erika Cubalac, inginer agronom la primăria din Şinteu. A urmat programul cultural, în cadrul căruia şi-au dat concursul membrii Ansamblului folcloric "Vencec", din Şinteu, condus de Maria Karkus, învăţătoare. "Ansamblul a luat fiinţă în urmă cu 16 ani. În prezent, numără în jur de 35 de membrii, băieţi şi fete, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani. Ei au fost adevăraţi mesageri ai folcorului, atât în Marghita, Salonta şi Budoi, cât şi în Caraş-Severin şi Timişoara, iar peste hotare, în Slovacia", ne-a mărturisit Mihai Karkus, unul dintre organizatori. Seara s-a încheiat cu Balul cartofului, la care au participat toţi tinerii din Şinteu. Tot atunci, au fost acordate aproximativ 15 premii, printre care: pentru cel mai mare cartof, cel mai interesant cartof, cel mai simbolic cartof etc. Serbările cartofului au continuat duminică, după slujba religioasă de la Biserica romano-catolică din Şinteu, cu un program cultural susţinut de formaţii artistice: "Salajka", din Sălaj, "Lipka", din Budoi, "Cerovina", din Valea Cerului, precum şi de Ansamblurile folclorice din localităţile Vărzari şi Auşeu. "În afară de cei din Auşeu, care au pregătit cântece şi dansuri populare româneşti, ceilalţi artişti au prezentat cântece şi dansuri populare slovăceşti", a mai spus interlocutorul nostru. În final, s-a servit bograci din belşug pentru toţi invitaţii.
Printre oaspeţii de seamă, care au onorat cu prezenţa acest eveniment, se numără: Jan Shot, ambasadorul Slovaciei la Bucureşti, Merka Adrian Miroslav, deputat în Parlamentul României din partea UDSCR, alţi membrii ai conducerii UDSCR, o delegaţie din oraşul Terchova, Slovacia, în frunte cu primarul localităţii, precum şi o delegaţie din Marghita.