Ziua Imnului Național a fost sărbătorită ieri, și la Oradea, printr-un ceremonial militar-religios, care s-a desfășurat pe platoul din faţa primăriei. Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai unor instituții publice deconcentrate, parlamentari, cadre militare active, în rezervă și retragere, precum și simpli cetățeni.

 

Evenimentul a debutat la ora 10.00, cu întâmpinarea persoanelor oficiale, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv, urmate de binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român, oficiate de către Mircea Ioniţă, preotul militar al Garnizoanei. Alocuțiuni privind simbolistica versurilor Imnului Naţional al României, dar și scurt istoric al acestuia au fost rostite de către Iulius Delorean, subprefect al județului Bihor, care a prezentat mesajul prefectului Claudiu Pop cu ocazia evenimentului, precum și de către preşedintele ANCMRR „Gen. Traian Moşoiu” - filiala Bihor, gl. bg (rz) dr. Vasile Creţ.

Ceremonialul a continuat cu intonarea Imnului Național de către Marina Cârți, solistă a Ansamblului folcloric „Junii Bihorului”, și s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare. Din Detașamentul de onoare au făcut parte militari ai Centrului 54 Comunicații din Rețeaua Militară Națională de Comunicații din Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Anton Berlescu” Bihor, precum și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor. Muzica militară a fost asigurată de Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta, președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, colonelul Viorel Buhaș, comandantul Garnizoanei Oradea, Claudia Timofte, șefa Cancelariei Prefectului, parlamentarii liberali Lucia Varga și Gavrilă Ghilea.

Versurile lui Andrei Mureşanu, fruntaş al Revoluţiei de la 1848, şi acordurile muzicii compuse de Anton Pann stau îngemănate în acest cântec profund patriotic care a contribuit în vremuri vitrege la întărirea unităţii noastre naţionale şi a călăuzit lupta pentru libertate, dreptate socială şi independenţă.