Cei doi agenţi orădeni care au fost implicaţi, joi, într-un schimb de focuri cu un bărbat de 32 de ani, care a furat o maşină, au fost premiaţi şi felicitaţi ieri, atât de conducerea poliţiei bihorene, cât şi de cea a Inspectoratului General.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, le-a transmis mulţumiri scrise celor doi poliţişti orădeni, pentru felul în care au acţionat joi. Echipajul lor a fost cel mai aproape de locul în care a fost reperată maşina furată, astfel că agenţii au pornit în urmărirea suspectului. Tâlharul a deschis focul asupra lor, însă a fost împuşcat în picior şi în omoplat înainte de a se arunca în Crişul Repede. Pe lângă felicitările scrise, poliţiştii au primit din partea Corpului Naţional al Poliţiştilor şi din partea Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor un premiu în valoare de 1500 de lei fiecare. Unul dintre agenţi are 26 de ani şi lucrează în poliţie din 2004, fiind iniţial încadrat în structurile poliţiei de frontieră. Celălalt are 24 de ani şi a lucrat, din 2005, la Postul de Poliţie din Şuncuiuş. „În momentul în care suspectul a început să tragă asupra noastră nu ne-am gândit decât la cei din jur, să nu fie expuşi pericolului. Erau trei civili în zonă când bărbatul a scos pistolul, însă când au văzut arma, cetăţenii au fugit. În momentele acelea nu ne-am mai gândit la nimic. Nu simţi nimic. Nici frică, nici emoţie”, a precizat unul dintre poliţişti.

„Decât să plângă mama voastră, mai bine plângă mama lor”  
Fostul şef al poliţiei bihorene, chestorul Liviu Popa, i-a felicitat şi el pe cei doi poliţişti, transmiţându-le şi aprecierile ministrului secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu, dar şi asigurări că, anul viitor, vor fi premiaţi şi de Ministerul de Interne. În plus, Liviu Popa, actualul director al Direcţiei Generale Anticorupţie, a subliniat încă o dată că poliţia trebuie să fie fermă. „Cu cât creşte mai mult fermitatea poliţiei, cu atât creşte şi frica infractorilor. Ceea ce s-a întâmplat nu este altceva decât o dovadă de normalitate. Toate lucrurile astea se fac cu un singur scop: liniştea cetăţenilor. Sigur că poliţia face şi greşeli, sunt şi probleme, dar iată că sunt şi situaţii în care se reacţionează în câteva secunde. Cei doi poliţişti sunt doi băieţi normali, care şi-au făcut treaba şi îi felicit pentru asta”, a precizat Liviu Popa. „Dacă îl împuşcau mortal, probabil zece ani de acum încolo erau târâţi prin tribunale, lucru care nu se întâmplă nicăieri în lumea asta. Eu spun că dacă l-ar fi omorât, era cu un infractor mai puţin. Decât să plângă mama voastră, mai bine plângă mama lor”, a mai spus chestorul Liviu Popa.