La sfârşitul săptămânii, s-a înregistrat o catastrofă de proporţii la bordul unui submarin nuclear rusesc. Peste 20 de militari şi tehnicieni au murit din cauza declanşării accidentale a sistemului împotriva incendiilor la bordul submarinului. Incidentul poate fi considerat încă un eşec al Moscovei, care vrea să-şi reafirme forţa militară şi rolul de mare putere pe plan internaţional.


Acest eveniment intervine după tragedia de la Kursk şi după o serie de alte incidente care riscă să afecteze ambiţiile industriei militare ruse şi dau apă la moară celor care au susţinut că tehnica rusă este învechită şi o sursă pentru catastrofe materiale şi umane. Prin intermediul resurselor petroliere imense, liderii ruşi au încercat să refacă sectorul militar al ţării, lăsat într-o stare deplorabilă după căderea regimului comunist. În mare, ce s-a reuşit a fost reluarea patrulărilor bombardierelor strategice şi efectuarea de teste cu rachete. În schimb, cercetarea şi reînnoirea tehnologică sunt la acelaşi nivel scăzut. Incidentul de pe submarinul nuclear rusesc nu vine într-un moment prea bun, ţinând cont că Dimitri Medvedev urmează să ia parte, la sfârşitul lunii noiemebrie, alături de Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, la exerciţii maritime comune ale armatei ruse şi venezuelene. Momentul nu este bun şi pentru că, doar cu trei zile înainte de incident, liderul rus a avut un discurs dur la adresa Statelor Unite, imediat după alegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte.
Unele voci din Rusia au atras atenţia în nenumărate rânduri că publicul internaţional şi mai ales cercurile militare internaţionale ştiu foarte bine că Rusia nu a devenit o forţă puternică şi că acţiunile ei în materie militară sunt doar de faţadă, doar pentru a face paradă şi a intimida, în contextul în care nucleul armatei şi al tehnicii militare sunt la pământ.
S-a bătut mult timp monedă pe exportul rusesc de arme, însă şi aici există probleme grave. În ultimii ani, acest export a scăzut simţitor, pe motiv că tehnologia rusă este învechită, datând de prin anii 40. Or, astăzi oricine vrea să fabrice armament cu tehnică veche de peste 60 de ani o poate face fără prea mari eforturi. Un caz celebru este o comandă din India pentru un portavion din epoca sovietică, comandă pe care Rusia a avut mari probleme în a o putea onora. De asemenea, Algeria şi-a cerut banii plătiţi pe nişte avioane cumpărate din Rusia, după ce a constatat numeroase defecţiuni la aparatele de zbor. La fel, moralul trupelor ruse este dezastruos din cauza celebrelor deja practici de iniţiere, pe care conducerea armatei nu le poate stopa. Totodată, numeroşi experţi tehnici ruşi din industria de apărare rusă au luat drumul altor meleaguri, unde activitatea lor este apreciată şi bine remunerată. Toate aceste neajunsuri ridică mari întrebări cu privire la securitatea energiei şi a armelor nucleare ruse. O nouă catastrofă este oricând posibilă.