Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu exclude posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea care să fie aplicată persoanelor acuzate de implicare în lovitura de stat eșuată, în pofida avertismentelor din partea UE, informează CNN pe pagina electronică.

Într-un interviu acordat în exclusivitate postului de televziune CNN, Erdogan a caracterizat lovitura de stat drept o "crimă de trădare clară." Acesta a mai adăugat că poporul turc a cerut în mod clar pedeapsa cu moartea pentru "teroriștii" care au pus la cale lovitura de stat. "De ce ar trebui să-i ținem în închisori și sa-i hrănim, pentru mulți ani de aici înainte? Asta spun oamenii", a declarat Erdogan. "Ei doresc o concluzie grabnică, pentru că oamenii au pierdut rude, au pierdut vecini, au pierdut copii (...) și suferă, astfel încât oamenii sunt foarte sensibili și trebuie să acționăm în mod rațional și sensibil." Anterior, președintele turc a făgăduit că cei responsabili pentru complot vor "plăti un preț greu pentru acest act de trădare."
Erdogan a mai declarat că dacă Parlamentul de la Ankara decide să reintroducă pedeapsa cu moarte în legislație, în calitatea sa de președinte va aproba decizia parlamentară. Turcia a abolit pedeapsa cu moartea pentru crime pe timp de pace, în 2002, urmată de o interdicție totală în 2004, ca parte a unei serii de reforme privind drepturile omului asumate pentru a permite aderarea țării la Uniunea Europeană. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a avertizat luni că în cazul în care Turcia reintroduce pedeapsa cu moartea ar însemna renunțarea la aderarea la Uniunea Europeană. Pe data de 16 iulie, un grup de insurgenţi a coordonat o tentativă de lovitură de stat în Turcia. Principala confruntare a avut loc în capitala Ankara și în Istanbul. Liderii statului turc au anunţat în aceeaşi zi că lovitura de stat a eşuat și că situaţia este sub control. Potrivit ultimului bilanţ al victimelor, 208 cetăţeni turci şi 100 de insurgenţi au murit, și aproximativ 1.500 de persoane au fost rănite.