Markos și Georgios Gakos, ambii portari, primul la ASU Poli Timișoara, celălalt la Luceafărul Oradea, speră să ajungă să evolueze împreună în prima ligă.

Moda jucătorilor străini a „prins” și la liga a doua. Doi frați greci de 20, respectiv 18 ani, au dat fotbalul de la Salonic pe cel din țara noastră. Markos Gakos și-a câștigat locul de titular în poarta celor de la ASU Politehnica Timișoara, în timp ce Georgios, mezinul familiei, este legitimat la Luceafărul Oradea, după ce a evoluat la Ripensia Timişoara. De menţionat că acesta a ajuns la Oradea pe filiera ACS Şirineasa, formaţie patronată de acelaşi om de afaceri care a preluat şi formaţia bihoreană.

Povestea fraților eleni este relativ simplă. După ani petrecuți în Grecia, mama lor, româncă, a dorit să revină în țară, și-a luat copiii și au venit toți la București. „Am făcut Liceul Eliade, dar, cum am luat BAC-ul, ne-am mutat la Timișoara", spune portarul de la ASU, apoi continuă: „Nu știam limba, am învățat în șase luni lucrurile uzuale, puteam sa mă descurc la un supermarket, să cer produse, știam să salut...". Fotbal au făcut de mici frații Gakos, la Salonic, dar au început ca fundași centrali, pentru ca apoi, în timp, să ajungă în poartă. „Am vorbit cu niște prieteni de familie, ei m-au pus în legătură cu antrenorul de la ASU, am dat probe, am trecut și am rămas aici. Fratele meu a jucat la Ripensia...", detaliază Gakos. Drumurile li s-au despărțit în această vară, când Georgios a semnat cu Luceafărul Oradea. A plecat din Timișoara, dar legătura lor este la fel de puternică. 

„Peste cinci ani voi fi noul Neuer”

„Acum sunt mai scăzute ca intensitate rivalitățile. Nu mai suntem așa în război de când el a plecat de la Ripensia. Atunci eram în aceeaşi casă, ne tachinam mereu, vorbeam de goluri, îi spuneam că o să ia nu știu câte, el îmi răspundea... Acum lucrurile sunt puțin diferite. Avem o legătură puternică, suntem foarte legați, amândoi portari, avem aceeași înălțime, aceleași calități. Ne ajutăm, ne corectăm, avem discuții în permanență despre fotbal", explică Markos. Puștiul de 20 de ani s-a impus la ASU Poli Timișoara, unde apără meci de meci. Markos și-a setat un obiectiv îndrăzneț și promite că peste câțiva ani va fi unul dintre cei mai tari golkeaperi din Europa. „Îmi plac mulți portari: Niță, Tătărușanu, Pantilimon, Buffon, Casillas și, cel mai mult, Neuer. Mi se pare că mă asemăn mult cu el și, peste cinci ani, m-aș vedea următorul Neuer”, spune cu umor grecul.