Să gătim în propria bucătărie după reţetele bunicii? Să gătim cu sosuri şi condimente din comerţ sau să folosim variantele naturale ale acestora? Când ne e poftă de o îngheţată sau de un desert care ne fac cu ochiul din rafturile pline doldora ale magazinelor, să optăm pentru ele sau să ne reamintim că au în compoziţie aditivi alimentari periculoşi?

Multe dintre erorile pe care le facem atunci când ne alegem meniul zilnic pornesc de la faptul că avem din ce în ce mai puţin timp pentru a ne pregăti în propria bucătărie o mâncare mai sănătoasă. Serviciul ne solicită, ajungem târziu acasă şi atunci optăm pentru cele mai rapide variante de a mânca. În mod invariabil mergem fie la fast-food, fie într-un supermarket din care ne luăm tot felul de preparate. Însă mare atenţie! Medicii ne avertizează despre cât de periculoase sunt pentru sănătate meniurile de tip fast- food, prăjelile, sosurile grele, maionezele, dulciurile condensate, sucurile colorate. Toate acestea sunt adevărate bombe calorice care ne dau senzaţia de saţietate, însă nu acoperă nici cea mai mică parte din vitaminele şi mineralele de care are nevoie organismul. Mai mult, o astfel de alimentaţie, pe termen lung, produce multe dezechilibre în organism şi o serie de boli grave (obezitate, diabet, boli hepatice, boli cardiovasculare, boli digestive). Cum putem ajunge să ne construim singuri un regim alimentar sănătos? O primă regulă care este valabilă oricând, indiferent de tendinţele culinare ale perioadei pe care o parcurgem, este aceea de a consuma alimente proaspete, şi nu procesate. În această categorie sunt incluse toate legumele şi fructele care se pretează a fi consumate fără a fi fierte sau prăjite, deci crude. Nu ne putem plânge că nu găsim fructe şi legume. Mai ales primăvara, vara şi toamna, tarabele pieţelor devin supraîncărcate. Acum putem cumpăra din abundenţă legume (roşii, castraveţi, ardei, dovlecei, ceapă), verdeţuri şi fructe (piersici, pepene, caise, zmeură, cireşe, prune, mere), la preţuri rezonabile. O a doua regulă este aceea de a avea o alimentaţie diversificată şi echilibrată. Pentru aceasta trebuie să învăţăm să combinăm diferitele feluri de mâncare, de carne, de salate, de legume, de brânzeturi, de cereale şi de fructe, în porţii optime şi la orele potrivite, pe parcursul unei zile. Diversificarea alimentaţiei este o regulă care se aplică din primele luni de viaţă ale fiecărui individ şi trebuie să fie aprofundată pe parcursul întregii vieţi. A treia regulă, care nu ţine de alimentaţie, dar ne ajută să ne menţinem sănătoşi, este aceea de a face sport, fiecare după posibilităţi şi vârstă. De exemplu, mersul pe jos într-un ritm activ, timp de jumătate de oră pe zi, este o modalitate sigură de a ne menţine tonusul şi sănătatea. Regulile unei alimentaţii corecte care să asigure organismului nutrientele necesare nu sunt grele. Trebuie doar să fim puţin mai atenţi la tot ceea ce este în jurul nostru, să ne informăm, iar odată dobândite deprinderile alimentare corecte, să le punem în practică zi de zi. Să nu uităm că fructele, legumele, cerealele şi carnea slabă nu ne fac niciun rău, cu condiţia să fie pregătite sănătos.