Principiile generale privind desfăşurarea activităţii comerciale precum şi urmărirea dezvoltării reţelei de distribuţie a produselor şi serviciilor de piaţă, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, protecţiei vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor şi a mediului sunt reglementate de Ordonanţa nr.99 din 2000. Conform acesteia, exercitarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică necesită cunoştinţe de specialitate şi se efectuează cu personal calificat. Cerinţele în acest sens pentru angajaţi sunt: să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare sau de alimentaţie publică; să fi desfăşurat cel puţin doi ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă. Structurile de vânzare cu amănuntul şi cele în care se prestează servicii de piaţă pot fi deschise publicului în toate zilele săptămânii. Fiecare comerciant îşi stabileşte orarul de funcţionare cu respectarea prevederilor înscrise în legislaţia muncii şi cu condiţia respectării reglementărilor în vigoare privind liniştea şi ordinea publică şi în conformitate cu solicitările autorităţilor administraţiei publice locale privind continuitatea unor activităţi comerciale sau de prestări de servicii, în funcţie de necesităţile consumatorilor. Orarul de funcţionare trebuie afişat la intrarea în unitate, în mod vizibil din exterior, comerciantul fiind obligat să asigure respectarea acestuia.