Sâmbătă, 8 noiembrie a.c., a avut loc la Universitatea din Oradea Sesiunea de comunicări ştiinţifice a Centrului Naţional de Cercetări Geotermale. Principalele teme ale conferinţei au fost: modernizarea şi autorizarea instalaţiei de producere a energiei electrice folosind resurse geotermale în cadrul Centrului Naţional de Cercetări Geotermale Oradea, crearea şi promovarea a două centre de excelenţă în chirurgia laparoscopică şi dezvoltarea unui Centru de Informare Ştiinţifică între Universităţile din Oradea şi Dedreţin.


La eveniment au luat parte prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar - managerul de proiect, prof. univ. dr. Cornel Antal - rectorul Universităţii din Oradea, academiciaul Lovas Istvan - membru plin al Academiei Maghiare, prof. univ. dr. Tar Karoly - Universitatea din Debrecen etc. Despre prima temă de discuţii a vorbit Teodor Maghiar, managerul de proiect, care a ţinut să remarce, în primul rând, rezultatele deosebite obţinute în domeniul colaborării dintre Universitatea din Oradea şi cea din Debrecen, în ceea ce priveşte implementarea surselor de energie regenerabile şi nepoluante prin proiectul derulat între cele două universităţi şi finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE CBC 2004 România - Ungaria.
A doua temă de discuţii s-a referit la crearea şi dezvoltarea a două centre de excelenţă în chirurgia laparoscopică şi în urologie. În acest scop, la conferinţă s-a precizat faptul că cercetarea ştiinţifică medicală şi farmaceutică din România este unul dintre domeniile care trebuie să se alinieze la standardele europene pentru a atinge nivelul de dezvoltare care să-i permită integrarea în programele ştiinţifice ale Comunităţii Europene. Tema a treia de discuţii a întrunirii a fost reprezentată de dezvoltarea unui centru de informare ştiinţifică între Universităţile din Oradea şi Debreţin. Despre acestă temă a vorbit conf. univ. dr. Doina Zmaranda, care a dorit să sublinieze necesitatea creării unui asemena centru, întrucât comunicarea s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante probleme pentru dezvoltarea celor două centre universitare. Implementarea unei strategii de comunicare eficientă şi rapidă este prioritară, deoarece s-a dovedit un succes în cazul multor universităţi europene care beneficiază de astfel de centre de informare cu caracter multifuncţional şi interdisciplinar.