Cei mai isteţi elevi din ţară vor concura la Oradea pentru a intra în echipa olimpică internaţională a României la ştiinţe. Duminică, 1 august, va avea loc deschiderea oficială a etapei naţionale a olimpiadei "Ştiinţe pentru juniori", concursul derulându-se toată săptămâna viitoare, până vineri, 6 august.

 

Etapa naţională a olimpiadei la ştiinţe se dresează elevilor din clasele a VII-a, VIII-a şi a IX-a, cu respectarea condiţiei ca participantul să nu împlinească vârsta de 16 ani până la 31 decembrie 2010. Concursul este împărţit pe două secţiuni, una teoretică şi cealaltă practică. Pot participa elevii de la învăţământul de stat şi de la învăţământul particular. Participarea este individuală, după o programă şi o bibliografie unice. "Programa şi subiectele de concurs sunt valabile atât pentru elevii din clasa a VII-a, cât şi pentru elevii din clasa a VIII-a şi a IX-a", arată purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Ramona Bacter.

În urma stabilirii clasamentului final al olimpiadei, faza naţională, se selecţionează lotul lărgit pentru olimpiada de Ştiinţe - faza internaţională, care va fi format din primii 15 elevi. La etapa naţională desfăşurată la Oradea, participă 123 copii din 40 judeţe, însoţiţi de cadre didactice.

Concursul va fi găzduit de Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", iar deschiderea oficială va avea loc la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".