Imposibilitatea gestionării de către Primăria Oradea a ceea ce a mai rămas din spaţiile verzi ale municipiului i-a determinat pe edilii orădeni să solicite ajutorul asociaţiilor de proprietari în vederea îngrijirii zonelor de verdeaţă din faţa blocurilor. În acest sens, de la începutul lunii mai a fost gândit un calendar de predare a scuarurilor şi peluzelor de iarbă dintre blocuri. Potrivit unui comunicat al municipalităţii, până la finele anului, toate cele 727 de asociaţii de proprietari orădene, indiferent că au sau nu măcar un petec de verdeaţă, vor primi în folosinţă gratuită spaţiile aferente.

 

Până în prezent s-au predat spaţii doar către trei asociaţii, respectiv: Asociaţia Ialomiţei AN 4, Asociaţia Ialomiţei AN 3, Asociaţia Ialomiţei AN 2, urmând să se încheie protocolul şi cu Asociaţia Constantin Noica, imediat ce lucrările la parcare vor fi finalizate. Preluarea zonelor verzi se face în baza unui protocol în care sunt stabilite drepturile şi obligaţiile aferente ambelor părţi. Astfel, asociaţiile au obligaţia să întreţină perdelele şi aliniamentele de protecţie sau spaţiile verzi, în caz contrar, se pot aplica amenzi de până la 1.500 lei, conform H.C.L. nr. 429/2009. De asemenea, sunt interzise tăierile neautorizate sau vătămările de arbori şi arbuşti. Totodată, asociaţiile trebuie să se îngrijească ca spaţiile verzi să nu fie pline de deşeuri. Pentru a determina reprezentanţii asociaţiilor să se implice mai mult în întreţinerea zonelor verzi din jurul blocurilor, conducerea Primăriei au iniţiat chiar o competiţie între asociaţii. "Municipalitatea va demara un concurs intitulat "Oradea MAI curată", în care asociaţiile de proprietari/locatari cu cel mai curat, cel mai bine întreţinut şi amenajat spaţiu verde vor fi premiate în toamna acestui an", a declarat Emil Benţan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.

 

Ieri, o simplă plimbare prin cartierul Rogerius, mai exact în zona Dacia şi străzile adiacente, ne-a scos la iveală zeci de spaţii verzi din jurul blocurilor cu aspect de junglă. Iarba era, evident, necosită, unele spaţii erau pline de pungi de plastic, PET-uri şi alte ambalaje, băncile, puţine la număr, mai păstraseră câte o scândură putredă.