Deşi în urma procesului de aderare la Uniunea Europeană, România este obligată să respecte noi norme în domeniul protecţiei mediului, se întâmpină încă serioase dificultăţi în acest sens, un exemplu elocvent constituindu-l colectarea deşeurilor electrice şi electronice.

Dacă-i lege, de ce-i tocmeală?
Cu o astfel de problemă se confruntă şi locuitorii Oradiei, care, de la începutul acestui an, au devenit şi "cetăţeni europeni", însă fără a acorda o importanţă prea mare mediului înconjurător. Din cauza indiferenţei sau doart a dezinformării, prea puţini sunt cei care ştiu că şi aparatele electrice şi electronice pot fi reciclate. Pentru a susţine acest proces de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), a fost aprobată şi Hotărârea de Guvern nr. 448/2005, care urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor privind protecţia mediului şi sănătăţii populaţiei prin acţiuni desfăşurate de toţi operatorii implicaţi în ciclul de viaţă al echipamentelor electrice şi electronice: producători, importatori, distribuitori, consumatori şi, în mod special, operatori economici direct implicaţi în tratarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. În acest proces ar trebui să se implice şi Primăria Oradea şi operatorii de salubritate, prin colectarea şi depozitarea DEEE separat de restul deşeurilor. Expuse pe hârtie, aceste planuri arată foarte bine, însă în momentul în care trebuie puse în practică, totul se complică. Pentru ca acest proiect să poată fi demarat, problema esenţială care trebuie rezolvată o reprezintă terenul pe care vor fi colectate aceste DEEE. Deşi problema este mai veche, Primăria municipiului Oradea a concesionat abia de curând 2 hectare de teren către SC Ave Sălaj, urmând să fie semnat un contract pentru realizarea unui punct de colectarea a DEEE, iar aparatura uzată să fie ridicată de către firmele de salubritate direct de la cetăţeni. Cu acest ultim punct, însă, operatorii de salubritate nu sunt de acord, pe motiv că nu au spaţii special amenajate pentru depozitare.

Lăsaţi aparatele uzate să vină la noi!
Astfel, în urma unei iniţiative private, SC Bene Internaţional SRL Oradea a amenajat şi inaugurat, la Tileagd, cu un an în urmă, un spaţiu de 4 ha, pentru colectarea şi depozitarea aparatelor electronice uzate. Lorant Bene, administrator la SC Bene Internaţional SRL, s-a declarat foarte nemulţumit de indiferenţa de care au dat dovadă autorităţile în tratarea acestei probleme: "Am amenajat acest spaţiu din iniţiativă proprie, pentru a putea colecta deşeuri, dat fiind că cereri pentru depozitarea lor există încă de acum 2-3 ani, dar nimeni nu face nimic. Noi, în urmă cu un an, am reuşit să amenajăm acest depozit, pe o suprafaţă de 4 ha, şi intenţionăm să ne extindem până la 10 ha. Din păcate, pentru că nu putem recicla toată gama de aparate, noi ne-am axat doar pe echipamente IT. Cereri există în special de la companiile mai mari, cu care avem încheiate contracte şi ne deplasăm la faţa locului pentru a ridica chiar noi aparatura, dar la fel de bine cei care vor să scape de un aragaz sau un frigider mai vechi pot veni cu el la noi. Cea mai mare dezamăgire a mea am avut-o în momentul demarării acestui proiect, deoarece nu am beneficiat nici de ajutorul Primăriei, şi nici de cel al Consiliului Local. Singurii care ne-au sprijinit au fost funcţionarii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor."
Cu o ofertă de depozitare a DEEE vine şi Santol Impex SRL pentru clienţii proprii, însă populaţia este mult prea sceptică şi oamenii preferă să găsească ei singuri o altă întrebuinţare vechilor aparate.

Cu toate acestea, conform Planului de implementare pentru DEEE, până la finele acestui an trebuie colectate 3 kg DEEE pe cap de locuitor /an, urmânda ca, până la 31 decembrie 2008, cantitatea să se ridice la 4 kg. În acest sens, în data de 3 noiembrie a.c., va avea loc o campanie la nivel naţional, care se va desfăşura în toate oraşele cu o populaţie de peste 20.000 de locuitori, organizată de primării şi firmele de salubritate, iar deşeurile respective vor fi depozitate în anumite puncte de colectare, urmând să fie transportate în locuri specializate de reciclare.