Încolonați doi câte doi sau în grupuri compacte, sute de liceeni au luat vineri cu asalt Sala Polivalentă a Universității pentru a vedea ce minuni ascund laboratoarele instituției, care mai sunt noutățile din știință sau pur și simplu pentru a se juca. Noutatea ediției 2016 a Nopţii Cercetătorilor a constituit-o organizarea a două serii de Visiting Tour în laboratoarele Universităţii.

 

Evenimentul a început la ora 17.00 cu un scurt discurs ținut de rectorul Constantin Bungău, prorectorul Eugen Macocian și vicepreședintele Senatului Universității din Oradea - Cristian Grava. „Ne mândrim că Universitatea noastră este organizatorul local al acestui eveniment. Noutatea acestei ediții este organizarea a două serii de Visiting Tour, de la orele 18.00, respectiv 19.00. Cu această ocazie vizitatorii vor avea şansa de a vedea trei dintre cele mai moderne infrastructuri de cercetare de la Universitate. Scopul evenimentului este să-i apropie pe cercetători de public și să-i atragă pe copii”, a spus Macocian.

Orădenii au avut ocazia să admire un aparat de tratament cu vibrații mecanice la standul Facultății de Geografie, Monografii și cărți de istorie la departamentul de istorie. La Facultatea de Științe elevii făcuseră coadă pentru a privi prin microscop, iar la Științe Socio-Umane, Carmen Bora prezenta proiectul „Europa 2038 - vocea tinerilor”, în cadrul programului Europa pentru cetățeni, un proiect prin care se dorea a se afla cum cred tinerii că va arăta Europa în 2038. Livia Bandici de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei le prezenta celor interesați, la un stand experimental, călirea la suprafață prin inducție electromagnetică a materialelor conductoare, în timp ce Simon Gabriel Marian, de la aceeași facultate, la un alt stand experimental le arăta orădenilor un detector de gaz cu reprezentare telefonică, o aplicație de mobil care poate fi folosită în locuință și cu ajutorul căreia, dacă se detectează gaz în casă, livrarea lui se poate întrerupe printr-o simplă apăsare de buton.

La ieșirea din hală, era parcată o mașină a SMURD, iar câțiva medici le arătau celor interesați cum se execută corect manevrele de resuscitare.   

Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Bihor, Jandameria Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, SMURD Bihor, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Cercetaşii, Astroclub etc.

Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost serbată în peste 250 de metropole europene și în 15 orașe din România.